Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους και σήμερα- Τι ισχύει για τα delivery καθώς και για την τηλεργασία
Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης
24 Ιουλίου 2025 | 11:16

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε για την Πέμπτη 24 Ιουλίου το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Διεύθυνση εργασιακών σχέσεων, υγείας και ασφάλειας στην εργασία, καθώς συνεχίζεται ισχυρός καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας.

Ακολουθούν τα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες, την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας και μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Μία διαφοροποίηση της νέας εγκυκλίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι η διακοπή εργασιών σε εξωτερικές εργασίες θα είναι 6ωρης διάρκειας και θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 24.07.2025

Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός των νησιών του Ιονίου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας και των ορεινών της Κρήτης, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών την Πέμπτη 24.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 11.00΄- 17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version