Ενώ μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται αστείο ή θετικό το γεγονός ότι το μικρό σας έχει μια ισχυρή προσωπικότητα, ως γονείς οφείλετε να βάζετε όρια στα παιδιά σας. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, όταν το παιδί σάς αγνοεί και κάνει ό,τι θέλει;

Πώς θα βάλετε όρια στο ανυπάκουο παιδί

Μείνετε ψύχραιμοι

Ενώ για εσάς οι εντάσεις μπορεί να είναι άβολες, για το μικρό σας μπορεί να είναι διασκέδαση. Γι’ αυτό όταν έχετε πάρει μια απόφαση, μείνετε σταθεροί σε αυτήν χωρίς παράλληλα να χάνετε την ψυχραιμία σας. Η λύση δεν είναι να βάλετε τις φωνές ή τα κλάματα.

Διαλέξτε τις μάχες σας

Όταν το παιδί είναι ανυπάκουο, είναι σημαντικό να διαλέγετε τις μάχες σας, διαφορετικά θα εξαντληθείτε σύντομα. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να χωρίσετε τα σημεία σύγκρουσης σε τρεις κατηγορίες: στα κόκκινα, τα πράσινα και τα κίτρινα. Τα κόκκινα είναι τα μη διαπραγματεύσιμα, όπως το να φοράει πάντα ζώνη ασφαλείας στο αμάξι, να πλένει τα χέρια του μόλις επιστρέψει στο σπίτι και να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτές τις μάχες πρέπει να τις κερδίζετε κάθε φορά. Τα κίτρινα είναι για πράγματα όπως η ώρα του μπάνιου και το βούρτσισμα των δοντιών. Εκεί μπορείτε να αφιερώσετε μια στιγμή αν το παιδί διαφωνεί, προτού δώσετε μια απάντηση. Δεν πρόκειται να έρθει το τέλος του κόσμου αν κάνει μπάνιο μία ώρα πιο μετά, επομένως μπορείτε να είστε λίγο ευέλικτοι. Και τέλος υπάρχουν τα πράσινα: δεν θα γίνει κάτι τρομερό αν τα ρούχα του για την παιδική χαρά δεν ταιριάζουν ή αν θέλει να πάρει μαζί του στο εστιατόριο δύο παιχνίδια αντί για ένα.

Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης

Το παιδί πρέπει να έχει την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνοι, γιατί αυτό το κάνει να νιώθει ασφαλές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε εσείς τις αποφάσεις σχετικά με πράγματα όπως το τι ώρα θα κοιμηθεί και πόσο χρόνο μπορεί να περνάει μπροστά στον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε σε θέση να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης, χωρίς να έχετε συναισθηματικές εκρήξεις.

Ενημερώστε το για το αποτέλεσμα των πράξεών του

Κάθε δράση έχει μια αντίδραση: αν συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο, επιλέγεις αυτήν τη συνέπεια. Για παράδειγμα, «Πάμε στο σουπερμάρκετ. Αυτή είναι η συμπεριφορά που θέλω από εσένα. Αυτή τη συμπεριφορά περιμένω. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω να την πετύχεις;». Εξηγήστε επίσης τις συνέπειες εκ των προτέρων και φροντίστε να είναι λογικές – σε αυτήν την περίπτωση, να επιστρέψετε το παιδί στο σπίτι ή να το αφήσετε να κάτσει στο αυτοκίνητο με τον άλλο γονιό.

Δώστε του προκαθορισμένες επιλογές

Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί επιλογές, ώστε να νιώθει ότι μετράει η γνώμη του. Ωστόσο, οι επιλογές πρέπει να είναι περιορισμένες. Αποφύγετε ανοιχτές ερωτήσεις όπως «τι θες να φορέσεις σήμερα;» ή «τι να φάμε το βράδυ;» και δώστε του προκαθορισμένες επιλογές. Για παράδειγμα, «θα φορέσεις το κόκκινο ή το μπλε μπλουζάκι» ή «θες να φάμε κοτόπουλο ή μακαρόνια το βράδυ;». Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το παιδί να παίρνει αποφάσεις, θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του, θα αποφύγετε τους καυγάδες και θα είστε όλοι ευχαριστημένοι.

Να θυμάστε ότι…

Οι φωνές όχι μόνο χαλούν τη σχέση σας μαζί του, αλλά μπορούν ακόμη να το ωθήσουν σε πιο ακραίες συμπεριφορές ως αντίδραση. Το κλειδί είναι να βρείτε μια μέση λύση, έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τη σημασία των ορίων και μάθει να τα τηρεί.