Ίσως να πιστεύατε ότι η σκολίωση εμφανίζεται με πόνο στην πλάτη. Κι επομένως, μια ασυνήθιστη καμπύλη ή μια ελαφριά συστροφή της πλάτης ή της σπονδυλικής στήλης του παιδιού σας, μπορεί να μην είναι ανησυχητική, εφόσον δεν πονάει. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν λάθος.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε εάν το παιδί σας έχει σκολίωση; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Τι είναι η σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια πολύπλοκη, τρισδιάστατη, στροφική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η καμπύλη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στους ώμους, στα πλευρά, στη λεκάνη, στη μέση και στο συνολικό σχήμα της πλάτης του παιδιού σας.

Το 80% περίπου των περιστατικών διαγιγνώσκονται στην έναρξη της εφηβείας (10ο έως 13ο έτος), με την πάθηση να επηρεάζει το 2% έως 3% των παιδιών ηλικίας 10 έως 16 ετών. Η πάθηση επηρεάζει εξίσου αγόρια και κορίτσια, αλλά η εξέλιξη στα κορίτσια τείνει να είναι μεγαλύτερη.

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά η κληρονομικότητα πιθανότατα παίζει ρόλο, με τους περισσότερους ερευνητές να συμφωνούν ότι περισσότεροι από ένας παράγοντες προκαλούν σκολίωση.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει σκολίωση

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει σκολίωση, παρατηρείστε το προσεκτικά αναζητώντας αυτά τα σημάδια:

#1  Ανώμαλη ανύψωση των ώμων

Το παιδί σας μπορεί να έχει σκολίωση αν ο ένας ώμος φαίνεται ψηλότερα από τον άλλο όταν στέκεται όρθιο. Στα κορίτσια μπορεί, για παράδειγμα, να παρατηρήσετε ότι οι τιράντες από ένα φόρεμα ή ένα φανελάκι φαίνονται ανομοιόμορφες.

#2  Ανώμαλη μέση

Αν η μέση του παιδιού σας δεν είναι επίπεδη ή φαίνεται ανομοιόμορφη ή γερμένη όταν στέκεται όρθιο, το παιδί σας μπορεί να έχει σκολίωση.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει σκολίωση

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει σκολίωση, κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσετε αυτές τις ανησυχίες με τον παιδίατρό σας.

Ο γιατρός του παιδιού σας πιθανότατα θα κάνει ένα τεστ επίκυψης «Adam ‘s test» για να εξετάσει προσεκτικά τα σημάδια της πάθησης. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε το τεστ και στο σπίτι. ΤΕΣΤ ΕΠΙΚΥΨΗΣ

Ακολουθείστε αυτά τα βήματα για να κάνετε το τεστ επίκυψης:

  1. Βάλτε το παιδί σας να σταθεί όρθιο, κρατώντας τα γόνατά του ίσια
  2. Ζητείστε του να σκύψει μπροστά, φέρνοντας το μέτωπο στον αφαλό και προσπαθώντας να κυλήσει την πλάτη προς τα εμπρός ενώ σκύβει

Αν το παιδί σας έχει σκολίωση, όταν του κάνετε να κάνει το τεστ, θα δείτε ότι η μία πλευρά των πλευρών – συνήθως η δεξιά πλευρά – φαίνεται πιο ψηλά σε σύγκριση με την άλλη.

Αν ο παιδίατρός σας δει σημάδια σκολίωσης, θα παραγγείλει μια ακτινογραφία για να μετρήσει την καμπυλότητα και να προσδιορίσει την σοβαρότητα της πάθησης.

Τι να περιμένετε μετά τη διάγνωση της σκολίωσης

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Για παράδειγμα, όσο νεότερο είναι το παιδί στη διάγνωση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εξέλιξης της καμπυλότητας. Επίσης, τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη καμπύλη σε νεαρή ηλικία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εξέλιξης.

Σε ό,τι αφορά την θεραπευτική προσέγγιση, αυτή εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της καμπύλης του παιδιού σας.

Γενικά:

  • Αν το παιδί σας έχει μια καμπύλη μικρότερη από 20 μοίρες, μπορεί να χρειαστεί μόνο ετήσια παρακολούθηση.
  • Αν η καμπύλη είναι μεταξύ 20 και 50 μοιρών, μπορεί να χρειαστεί στήριξη με κηδεμόνα σκολίωσης.
  • Αν έχει μεγαλύτερη μεγαλύτερη από 50 μοίρες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πριν συστήσει οποιαδήποτε θεραπεία, πάντως, ο γιατρός θα εξετάσει μια σειρά παράγοντες.

Ασκήσεις που διατείνουν και δυναμώνουν τον κορμό, όπως η γιόγκα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί σας να διαχειριστεί την κατάσταση.