Από την στιγμή που γίνεστε μαμά, οι περισσότερες ώρες της ημέρας είναι αφιερωμένες στα παιδιά και την φροντίδα τους. Και καθώς το παιδί σας μεγαλώνει από βρέφος σε νήπιο και όχι μόνο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να στραφείτε και πάλι στη φροντίδα του εαυτού σας. Η έλλειψη αυτοφροντίδας όμως, μπορεί να σας οδηγήσει σε μια καθοδική πορεία. Είναι πιθανό να αισθάνεστε πιεσμένες, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την καθημερινότητα ενώ δεν είναι και λίγες οι μητέρες που μπορεί να αισθάνονται ενοχές όταν θέλουν να αφιερώσουν χρόνο στο προσωπικό τους self-care.

Ωστόσο, η φροντίδα ων πνευματικών, σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών σας αναγκών είναι κομβικής σημασίας για να αισθάνεστε και ως εκ τούτου να είστε καλά. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην αυτοφροντίδα σας, ακόμα και όταν νιώθετε ότι δεν έχετε ούτε ένα δευτερόλεπτο να αφιερώσετε στον εαυτό σας. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε για να καταλάβετε ποιες λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Διαλογισμός on the go

Ακόμη και ένας γρήγορος διαλογισμός 5 λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε αναζωογονημένοι. Εάν είστε νέοι στον διαλογισμό, ο καθοδηγούμενος διαλογισμός μπορεί να είναι μια καλή επιλογή και μπορείτε να κάνετε ακόμα και εν κινήσει. Υπάρχουν επίσης πολλές ασκήσεις αναπνοής που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας σε λίγα μόνο λεπτά. Παρόλο που είναι γρήγορες, μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν να κάνουν θαύματα για την ηρεμία του νου και του σώματος.

Τελετουργικό περιποίησης στο ντους

Οταν δεν έχετε χρόνο για να κάνετε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα στο μπάνιο σας, μπορείτε μέσα σε 5 λεπτά να κάνετε μια σύντομη απολέπιση στο σώμα σας, όσο ενυδατώνετε τα μαλλιά σας με μια θρεπτική μάσκα. Αυτά τα πράγματα παίρνουν λίγο χρόνο, αλλά μπορούν πραγματικά να τονώσουν την διάθεσή σας και να σας χαλαρώσουν.

Η δύναμη της αγκαλιάς

Σε ποιον δεν αρέσουν οι αγκαλιές; Χαρίστε μια μεγάλη απρόσμενη αγκαλιά στον σύντροφο ή και τα παιδιά σας. Οι παραλήπτες θα γεμίσουν με χαρά και εσείς με δύναμη, για να συνεχίσετε τον καθημερινό σας αγώνα.

.

.
Βρείτε καταφύγιο στο χιούμορ

Παρακολουθήστε ένα σύντομο αστείο βίντεο με σκυλάκια ή ένα κλιπ του αγαπημένου σας κωμικού. Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν ένα ανέκδοτο, οτιδήποτε θα σας κάνει να γελάσετε ή έστω να χαμογελάσετε. Το γέλιο προσφέρει φυσική ανακούφιση από το στρες ενώ μπορεί να «θωρακίσει» και το ανοσοποιητικό σας.

Με το πρόσωπο στον ήλιο ή το πράσινο

Το φυσικό φως είναι αντίδοτο στο στρες και ειδικά εκείνο του ήλιου πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ενισχυτικά διάθεσης. Εάν μπορείτε αφιερώστε είκοσι λεπτά για ένα γρήγορο περίπατο σε κάποιο κοντινό σας πάρκο, μιας και πληθώρα ερευνών επισημαίνει ότι το να περνάτε χρόνο στην φύση μπορεί να είναι καλό για την ευεξία σας.

Table for one

Όταν η μία υποχρέωση διαδέχεται την άλλη, είναι εύκολο να αμελήσετε την διατροφή σας, παραλείποντας γεύματα ή τσιμπολογώντας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας του άγχους. Ωστόσο, εάν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε κάτι που πραγματικά θέλετε να φάτε και συνήθως δεν προλαβαίνατε να μαγειρέψετε. Καταναλώνοντας πραγματικό, φρέσκο φαγητό θα χορτάσετε αλλά θα νιώσετε και καλύτερα.