Το TikTok, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στον χρόνο χρήσης της οθόνης, ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι εταιρείες πρέπει να προστατεύσουν τη συναισθηματική υγεία των νεαρών χρηστών τους.

Για τους χρήστες κάτω των 18 ετών, το TikTok θα έχει πλέον αυτόματα ένα ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης 60 λεπτών. Αν και μπορείτε να το παρακάμψετε με έναν κωδικό pin. Οι χρήστες κάτω των 13 ετών θα έχουν επίσης ημερήσιο όριο 60 λεπτών, αλλά ένας γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εισάγει έναν κωδικό πρόσβασης για να το ενεργοποιήσει.

Το 2020, είχε καθιερώσει το εργαλείο γονικού ελέγχου, την αποκαλούμενη «οικογενειακή σύζευξη» (Family Pairing) που έδινε στους γονείς τη δυνατότητα περιορισμού του χρόνου χρήσης, αλλά και του είδους περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης: TikTok: 3 challenge που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Γονείς και κηδεμόνες έχουν ακόμη την ευχέρεια να περιορίσουν τα άτομα που μπορούν να στείλουν μήνυμα στα παιδιά τους ή να απενεργοποιήσουν εντελώς τη λειτουργία άμεσων μηνυμάτων.

Ποιος ο ρόλος του TikTok και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη των παιδιών;

Πρόσφατες αγωγές κατά εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σημαντικές συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των πλατφορμών στην υγιή και ανθυγιεινή ανάπτυξη των εφήβων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους νέους στις πλατφόρμες τους και να περιορίσουν την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο, παραπληροφόρηση και ακατάλληλες συνδέσεις.

Οι επικριτές επιμένουν ότι οι εταιρείες δεν κάνουν αρκετά και ότι τα ζητήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από το χρονικό όριο.

Ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη και η προτροπή προς τον χρήστη να κάνει υγιεινές επιλογές (όπως να αφήσει το κινητό κάτω) είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβές ή χρήσιμο εργαλείο για την ψυχική υγεία του παιδιού;

Από τη μία πλευρά, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης – της κύριας αιτίας ψυχικής ασθένειας μεταξύ των νέων – και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων, όπως η μοναξιά, οι διαταραχές ύπνου, ο αυτοτραυματισμός, η δυσφορία του σώματος και η διαταραγμένη διατροφή.

Ταυτόχρονα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν σημαντικό και ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Για κάποιους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πρωτοφανή πρόσβαση σε παγκόσμιες κοινότητες, οι οποίες μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και να καλλιεργούν την αίσθηση του ανήκειν και της αυτοεκτίμησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των εφήβων.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ωφελήσει τους νέους εμπλουτίζοντας τις σχέσεις, ενισχύοντας την επικοινωνία, ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και διαδίδοντας την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας χωρίς κριτική ή στιγματισμό.

Ποιος είναι ο ρόλος μας ως γονείς;

Οι νέοι περιορισμοί του TikTok και οι συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων επιτρέπουν στους γονείς και τους κηδεμόνες να επικοινωνούν με τα παιδιά τους.

Αυτό ανοίγει την πόρτα για να συζητήσετε τι είναι κατάλληλο στο διαδίκτυο, πόσο χρόνο είναι υγιές να περνάτε στο διαδίκτυο, να κατανοήσετε τι κάνει το παιδί σας να αισθάνεται καλά και άλλους τρόπους κοινωνικής αλληλεπίδρασης εκτός του ψηφιακού κόσμου.

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, πρέπει να αναπτυχθούμε και εμείς στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε, μιλάμε και αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά μας.