Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τα οφέλη που έχει για τα παιδιά και τη συμπεριφορά τους το παιχνίδι στο ύπαιθρο, από την ευκολότερη βραδινή κατάκλιση μέχρι τις λιγότερες διαμάχες μεταξύ αδελφών.

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι το πραγματικό φως του ήλιου στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά έχει επίσης σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις στη διάθεση, τον ύπνο και τη σωματική υγεία του παιδιού.

Ακόμη καλύτερα: Το ηλιακό φως μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του τεχνητού μπλε φωτός από όλες αυτές τις συσκευές που πιθανώς χρησιμοποιούν τα παιδιά σας.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3 λόγοι για να ταξιδέψετε μαζί

Ακολουθούν περισσότερα σχετικά με το γιατί το ηλιακό φως έχει σημασία και πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της διασκέδασης στον ήλιο.

Ηλιακό φως vs. τεχνητό μπλε φως

Όλο το φως δεν είναι ίδιο. Οι γονείς έχουν ακούσει ξανά και ξανά να αποφεύγουν το μπλε φως. Είναι αλήθεια ότι η έκθεση στο τεχνητό μπλε φως από τις συσκευές τη νύχτα μπορεί να κάνει κακό στους καθημερινούς ρυθμούς του παιδιού.

Αλλά και το ηλιακό φως είναι επίσης γεμάτο με αυτό το πολυσυζητημένο μήκος κύματος. Και οι δύο τύποι φωτός έχουν σημαντικές επιδράσεις στο κιρκάδιο ρολόι ενός παιδιού. Αυτός ο εσωτερικός μηχανισμός που ρυθμίζει τους ρυθμούς του σώματός σας είναι στενά συνδεδεμένος με το φως.

Σύμφωνα με την Helen J. Burgess, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συνδιευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας Ύπνου και Κιρκάδιου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το φως επηρεάζει τα πάντα, από το πότε θα είστε σε εγρήγορση και πότε θα πέσετε σε ηρεμία, μέχρι το πόσο πεινασμένοι είστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο λόγος που το τεχνητό μπλε φως στις συσκευές μπορεί να είναι τόσο επιβλαβές το βράδυ είναι ότι μιμείται το φυσικό μπλε φως του ήλιου – το οποίο μπερδεύει το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού. Αλλά το να λαμβάνετε το ίδιο μπλε φως από τον ήλιο, ο οποίος περιέχει ένα πλήρες φάσμα φωτός που ενισχύει την υγεία, κάνει το αντίθετο – και πολύ περισσότερα.

Όσο περισσότερη έκθεση στο ηλιακό φως έχει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο καλύτερα μπορεί ο εγκέφαλός του να χτίσει ένα τείχος ενάντια στις βλάβες του τεχνητού μπλε φωτός αργότερα.

Η επιστήμη πίσω από το φως του ήλιου

Αυτό δεν είναι το μόνο όφελος από την έκθεση στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D που παράγει το σώμα απορροφά το υπεριώδες φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των οστών, στην πρόληψη ασθενειών και σε ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Η ίδια διαδικασία παράγει επίσης σεροτονίνη, μια χημική ουσία που βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεση και την ευτυχία. Συν τοις άλλοις, το φυσικό μπλε φως έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την μυωπία των παιδιών, διευκολύνει τα συμπτώματα ψυχικών παθήσεων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.