Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς – υπάρχουν μόνο οι αληθινοί. Και οι αληθινοί γονείς κάνουν λάθη, έχουν ελαττώματα, έχουν αδυναμίες, δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα «by the book» ή να τα προλαβαίνουν όλα.

Μόνο, όμως, αν κάνετε αυτά τα λάθη με αυτογνωσία και αποδοχή μπορείτε να δομήσετε μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά σας.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τους γονείς τους να είναι τέλειοι, θέλουν μόνο να τα αγαπάνε.

Διαβάστε επίσης: Συναισθηματικά ευφυή παιδιά: 2 φράσεις που δεν πρέπει να τους λέτε

Και ο καλύτερος τρόπος για να τους αποδείξετε ότι τα αγαπάτε πραγματικά είναι να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να ζητάτε ειλικρινά συγνώμη και να επανορθώνετε γι’ αυτά.

Μέσα από τις δικές σας δύσκολες στιγμές εφοδιάζετε τα παιδιά σας με ένα σωρό πολύτιμες εμπειρίες ζωής

Το ότι κάνατε ένα λάθος δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει ως γονείς, ούτε ότι έχετε καταστρέψει ό,τι με κόπο προσπαθείτε να χτίσετε.

Οι «άστοχοι» γονικοί χειρισμοί μπορούν να γίνουν ένα «μάθημα ζωής» για τα παιδιά, όταν σας δουν να επιλύετε τη σύγκρουση, αποκαθιστάτε την ένταση και να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται μια συγκρουσιακή κατάσταση σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σιγουριάς.

Πώς θα αποκαταστήσετε τη σύνδεση

Η επανασύνδεση γονέα-παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, απαιτεί δουλειά και προσπάθεια. Έχοντας μια ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, η σχέση σας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με το παιδί σας θέτει τις βάσεις για την υγιή ψυχο-συναισθηματική του ανάπτυξη και το βοηθά να αντιμετωπίζει τη ζωή με θάρρος, διεκδικώντας το καλύτερο για τον εαυτό του.

Μερικοί απλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι:

Να λέτε «σ’ αγαπώ»

Το πρώτο και βασικό «βήμα» για να είστε κοντά στο παιδί, είναι η αγάπη. Εκφράστε την αγάπη σας καθημερινά. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τις διαφωνίες, τις όποιες δυσκολίες, φροντίστε το παιδί σας να ακούει το «σ’ αγαπώ».

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν πως παρά τις ενδεχόμενες συγκρούσεις, η αγάπη σας είναι αδιαπραγμάτευτη και άνευ όρων.

Να είστε παρόντες

Αφήστε κάτω το τηλέφωνο, σταματήστε να ασχολείστε με άλλες εργασίες και φροντίστε να είστε παρόντες καθώς το παιδί σας σας λέει για την ημέρα του – και πείτε του κι εσείς για τη δική σας.

Θα μπορούσατε ακόμη και να πάτε μια βόλτα μαζί και να συνομιλήσετε ενώ απολαμβάνετε μια αγαπημένη σας δραστηριότητα. Έτσι, θα κάνετε τη συζήτηση ακόμα πιο ξεχωριστή.

Σεβαστείτε τις επιλογές του

Τα παιδιά επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους από πολύ μικρή ηλικία και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων όπως είναι η λήψη αποφάσεων.

Φερθείτε υποστηρικτικά ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε πάντα μαζί του, αρκεί η επιλογή του να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.