Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει το κατάλληλο λεξιλόγιο ώστε να εκφράζουν τα συναισθήματά τους ούτε διαθέτουν τους κατάλληλους ψυχολογικούς μηχανισμούς για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους όταν αυτά τα κατακλύζουν. Ανάμεσα στα ποικίλα δύσκολα διαχειρίσιμα που μπορεί να βιώνει ένα παιδί είναι ο θυμός και η λύπη.

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα ενόχλησης, δυσαρέσκειας ή εχθρότητας. Για τα νήπια, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να εκνευριστούν όταν το αδερφάκι τους αρπάξει το παιχνίδι τους, ο θυμός προκύπτει επειδή πυροδοτείται η αντίδραση «πάλης ή φυγής». Όταν το παιδί σας ξεσπάει, χτυπάει ή συμπεριφέρεται λάθος, αντιδρά σε ερεθίσματα που το έκαναν να αισθανθεί κάποιο είδος πόνου ή απογοήτευσης.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 16 βασικοί κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να διδαχθεί

Ο θυμός του μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικός ή ακόμη και παράλογος, αλλά για ένα παιδί που δεν έχει μάθει ακόμα πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, είναι μια άμεση φυσική αντίδραση σε κάποιο είδος αδικίας που νιώθει.

Η λύπη από την άλλη μπορεί να προκύψει επειδή λείπει στο παιδί κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή πράγμα, επειδή έχει απογοητευτεί, είναι φοβισμένο ή επειδή βιώνει μια δύσκολη περίοδο. Τα δάκρυα είναι το πιο προφανές σημάδι ότι το παιδί σας είναι λυπημένο, αλλά τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν τη θλίψη τους και με άλλους τρόπους όπως ο θυμός, η απομόνωση ή ακόμη και η προσκόλληση.