εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα | υγεία | ψυχολογία | διατροφή - fitness | τοκετός | μόδα-ομορφιά |

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Μια επικίνδυνη σχέση!

12/12/2012
Από: Κατερίνα Νικολάου |  σχολιάστε
Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Μια επικίνδυνη σχέση!


Μέρες Χριστουγέννων χωρίς έστω ένα ποτήρι κρασί γίνεται; Αν είστε έγκυος, θα πρέπει να περάσετε αυτές τις γιορτές χωρίς να «τσουγκρίσετε», αφού το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μωρό σας.


Το αλκοόλ όταν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να διαπεράσει την προστατευτική ασπίδα του πλακούντα και να φτάσει μέχρι τον οργανισμό του μωρού. Οι πιο σοβαρές βλάβες εκδηλώνονται από τα αρχικά στάδια της κύησης, όταν πραγματοποιείται η δημιουργία των βασικών οργάνων του εμβρύου.
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου, προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο ή στο καρδιαγγειακό σύστημα, δυσμορφίες των άκρων και του σκελετού, προβλήματα στην όραση. Το σύνολο αυτών των προβλημάτων, τα οποία ωστόσο εκδηλώνονται μόνο με τη συχνή και επαναλαμβανόμενη κατάχρηση αλκοόλ, ονομάζεται εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (Foetal Alcohol Syndrome).

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο
της κύησης μπορεί να προκαλέσει υστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού που θα γεννηθεί, δημιουργώντας του προδιάθεση σε προβλήματα όπως η υπερκινητικότητα, η δυσκολία κοινωνικοποίησης, ακόμη και διανοητική υστέρηση, που είναι και η πιο συνηθισμένη επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Οι βλάβες που προκαλούνται είναι ανάλογες με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται από τη μέλλουσα μητέρα, αλλά και με την ευαισθησία του κάθε μικρού. Τα μωρά είναι λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτα στις συνέπειες του αλκοόλ, αλλά δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ευαισθησία τους πριν τη γέννησή τους. Επομένως, όλες οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις. Τελευταίες έρευνες έχουν ενοχοποιήσει ακόμα και την πολύ μικρή κατανάλωση που μέχρι πρότινος θεωρείτο «αθώα» και πλέον οι γυναικολόγοι συστήνουν στις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Πριν και μετά την εγκυμοσύνη


Πρέπει να περιορίσετε τη χρήση του αλκοόλ πριν και μετά την εγκυμοσύνη, γιατί ακόμη και τότε υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του μωρού σας:

- Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, καλύτερα να κόψετε αμέσως τα αλκοολούχα ποτά. Σπανίως αντιλαμβανόμαστε ότι περιμένουμε παιδί το πρώτο τρίμηνο και οι τρεις πρώτες εβδομάδες είναι πιο κρίσιμες για την ανάπτυξη του εμβρύου.

- Και οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση του αλκοόλ. Πρώτον, γιατί το αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα και δεύτερον γιατί η υπερβολική κατανάλωσή του 48 ώρες πριν την σύλληψη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

- Στη διάρκεια του θηλασμού δεν απαγορεύονται τα αλκοολούχα ποτά, πάντα όμως σε ελεγχόμενες ποσότητες. Το αλκοόλ μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του γάλακτος της νέας μητέρας και να το κάνει λιγότερο ευχάριστο για το μωρό, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά του και αλλάζοντας τους ρυθμούς του ύπνου του.


Ξέρατε ότι…

…το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες; Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Ο γυναικείος οργανισμός περιέχει μικρότερη ποσότητα νερού και μεγαλύτερη αναλογία λιπώδους ιστού σε σχέση με τον ανδρικό. Το αλκοόλ που καταναλώνεται, κατανέμεται στα υγρά. Επομένως, η ίδια ποσότητα παρουσιάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση στο γυναικείο οργανισμό. Πριν εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, ένα μέρος των μορίων του καταστρέφεται από ένα ένζυμο του στομάχου. Στις γυναίκες η δραστηριότητα αυτής της ουσίας είναι μικρότερη· επομένως, στην κυκλοφορία του αίματος φτάνει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ. Επιπλέον, τα οιστρογόνα επηρεάζουν το μεταβολισμό του αλκοόλ, καθιστώντας τους ιστούς πιο ευάλωτους στην επιβλαβή δράση του. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα εντείνουν τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στο συκώτι.


Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος).

Σχετικά Άρθρα

Όταν ένα μωρό γεννιέται αλκοολικό: Μια συγκλονιστική μαρτυρία!
Το «Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο», είναι8 μια πολύ σοβαρή ασθένεια που περνάει από τη μητέρα στο έμβρυο και έχει καταστροφικές συνέπειες στην...
Εγκυμοσύνη και διατροφή: τα χειρότερα πράγματα που κάνουμε (για εμάς και το μωρό μας)
Συχνά οι μέλλουσες μαμάδες έχουν την τάση να «εκμεταλλεύονται» την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, φτάνοντας συχνά στα όρια της υπερβολής, εφε...
10 μυστικά διατροφής στην εγκυμοσύνη
Ακόμα κι αν ανήκετε στις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ αγχωθεί για τη διατροφή τους, τώρα που είστε έγκυος ξέρετε πως αυτά που τρώτε έχουν μεγ...
Η σωστή διατροφή για μητέρες που θηλάζουν
Οι διατροφικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για όσο καιρό θηλάζετε το μωρό σας.
Εγκυμοσύνη και κρυολόγημα: Όλες οι φυσικές λύσεις!
Δεν θα δίνατε σημασία σε ένα χειμωνιάτικο κρυολόγημα, αν δε διανύατε την περίοδο της εγκυμοσύνης, που ακόμα και τα ασήμαντα πράγματα αποκτού...