Πάνες, μαντιλάκια, κρέμες… όλα δείχνουν να έχουν μπει στη σειρά τους για την Τζέσικα Άλμπα τον τελευταίο καιρό. Μόλις 1 χρόνο πριν, η διάσημη ηθοποιός και μαμά δύο κοριτσιών, της 4χρονης Όνορ και της 1 έτους Έιβεν, είχε ιδρύσει την εταιρεία «The Honest Company», με οικολογικά προϊόντα για το σπίτι και το παιδί. Σήμερα, η επιχείρηση επεκτείνεται και με προϊόντα lifestyle, ενώ παράλληλα η ιδρύτριά της προχώρησε στην έκδοση του πρώτου της βιβλίου, με τίτλο «The Honest Life: Living Naturally and True to You» (Η Ειλικρινής Ζωή: Ζώντας Φυσικά και Αληθινά προς τον Εαυτό σου). Πρόκειται για έναν οδηγό για υγιεινό και στυλάτο σπίτι για την οικογένεια: από τα τοξικά που πρέπει να αποφεύγουμε στα έπιπλα και τα αντικείμενα, μέχρι μυστικά και tips της γνωστής ηθοποιού για την ομορφιά, τη διακόσμηση και τη μητρότητα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγών και των κατασκευών που αγαπούν οι κόρες της.

Με αφορμή την παρουσίασή του λίγες μέρες πριν, η επιτυχημένη ηθοποιός και πλέον συγγραφέας Τζέσικα Άλμπα παραχώρησε μια συνέντευξη σε γνωστό περιοδικό και μίλησε για όλα όσα περιγράφει στο βιβλίο της:

Τι σημαίνει «honest life» για σένα;

«Είναι η λειτουργική, η πρακτική, η καθόλου πολυέξοδη ζωή, αλλά παράλληλα και η πιο αυθεντική. Είναι όλα αυτά που ‘δουλεύουν’ με μένα και με την οικογένειά μου.»

Ο «πράσινος» τρόπος ζωής είναι κάτι που ακολουθούσες γενικά στη ζωή σου ή πρόκειται για επιλογή που έκανες από τη στιγμή που έγινες μητέρα;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τίποτα για τα τοξικά χημικά ή τα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων μέχρις ότου έμεινα έγκυος. Νιώθεις τότε την ανάγκη να ενημερωθείς για όλα αυτά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα που αναπνέουμε και επηρεάζουν την υγεία μας – πολύ περισσότερο όταν κουβαλάς την ευθύνη για το πλασματάκι που πρόκειται να φέρεις στον κόσμο. Καθώς, λοιπόν, έκανα την έρευνά μου, συνειδητοποίησα ότι τρ να ακολουθείς έναν οικολογικό τρόπο ζωής, δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να είσαι χορτοφάγος, να κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό καθημερινά, και όλα αυτά τα υπερβολικά που οι άνθρωποι αναγκάζουν τον εαυτό τους να υποστεί. Υπάρχουν και πιο βατοί δρόμοι να πετύχει κανείς τις ισορροπίες. Μια γυναίκα μπορεί να είναι μοντέρνα, φρέσκια και υγιής. Μπορείς να τρως κρέας αν το θες, και μπορείς να φοράς και μεϊκάπ αν σου αρέσει. Μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου όπως θες, απλά κάνοντας καλύτερες και προσεγμένες επιλογές.»  

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που άλλαξες στη ζωή σου; Ή το πρώτο αντικείμενο που πέταξες χωρίς δεύτερη σκέψη;

«Καταρχήν, πέταξα όλα τα καθαριστικά του σπιτιού μου. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα, επειδή προτίμησα το ‘πράσινο’ πλύσιμο. Στη συνέχεια, προχώρησα στα καλλυντικά. Αφού ό,τι κι αν έβαζα στο σώμα μου, περνούσε στο παιδί που κυοφορούσα! Σιγά-σιγά, καθώς άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα του σπιτιού σοβαρά, έψαχνα για τα σωστά προϊόντα: από το υλικό των καναπέδων μέχρι τα ξύλα των επίπλων και τις μπογιές τους. Και, πράγματι, τα τακτοποίησα όλα όπως έπρεπε.»

Μπήκαμε ήδη στην άνοιξη, και οι γονείς αναζητούν τρόπους να ανανεώσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα τους πρότεινες να αλλάξουν στο σπίτι τους για να γίνει πιο υγιεινά καθαρό;

«Πρώτα και κύρια, να βγάζουν τα παπούτσια τους έξω. Είναι τόσο απλό. Δεύτερον, να αφήνουν τα παράθυρα ανοιχτά. Η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι είναι αυτό που αναπνέουμε… και -πιστέψτε με- ο εσωτερικός αέρας είναι συχνά πιο τοξικός από τον εξωτερικό. Καλό θα ήταν να τοποθετήσουν ένα φίλτρο αέρα, είτε στο κλιματιστικό είτε αυτόνομο, κι έτσι να καθαρίζεται και να ανανεώνεται. Και φυσικά, δεν θα πετάξετε τα έπιπλα και τα καλύμματα που έχετε, αλλά προσπαθήστε όσο μπορείτε να κάνετε συνετές επιλογές σε ό,τι αγοράζετε. Είναι σκόπιμο να ξέρετε τι βάζετε στο σπίτι σας.»

Έχεις ήδη ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο. Είναι πολλή η χαρτούρα, οι ζωγραφιές, οι μπογιές και οι λεκέδες που φέρνει μαζί του στο σπίτι;

«Όταν λένε ότι οι λεκέδες από τις μπογιές φεύγουν στο πλύσιμο, δεν λένε αλήθεια! Όλα αυτά μένουν εκεί για πάντα!»

Κάθε φορά που τη στέλνεις στο σχολείο ντυμένη με όμορφα φορεματάκια και περιποιημένη, σε τι κατάσταση επιστρέφει στο σπίτι;

«Χμμ, σχεδόν αγνώριστη. Πριν από λίγες μέρες αποφάσισε ότι ήθελε να αποκτήσει μαλλιά-ουράνιο τόξο! Έτσι, τα έβαψε στο σχολείο κι όταν ήρθε στο σπίτι και την είδα, της λέω: ‘Έβαψες τα μαλλιά σου;’. Και μου απαντάει: ‘Όχι, είναι μόνο στη μία μεριά. Δεν είναι τέλεια;’. Πραγματικά είχε βάψει όλο το κεφάλι της».

Θα πήγαινες στο σχολείο να πείσεις και τους υπόλοιπους γονείς να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

«Νομίζω πως όλοι το προσπαθούν. Κανείς δεν θέλει να εκθέτει τα παιδιά του στα τοξικά χημικά. Δεν θα ακούσετε ποτέ κανέναν να λέει: ‘Ναι, θέλω τα παιδιά μου να έχουν αλλεργίες και να κινδυνεύουν από μικρόβια και ιώσεις’. Ωστόσο, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πείσεις κάποιον να ακολουθήσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους δώσεις μια εναλλακτική επιλογή, την οποία να μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Και ευτυχώς, τα δικά μου προϊόντα είναι πολύ προσιτά.»

Και με τη μαγειρική τι γίνεται; Αφήνεις τα κορίτσια σου να… εισβάλλουν στην κουζίνα;

«Και βέβαια! Η Όνορ λατρεύει την ομελέτα και τις αρέσει πολύ να ανακατεύει διάφορα υλικά και να κάνει διαφορετικές μείξεις! Άλλωστε, όποιος με ξέρει, γνωρίζει καλά ότι δεν λέω όχι στο καλό φαγητό, κι αυτό έχω περάσει και στα παιδιά μου.»

Είσαι λάτρης της υγιεινής διατροφής ή είσαι πιο ελαστική σε αυτό τον τομέα;

«Ως κοινή Αμερικανίδα, ακολουθώ έναν τρόπο διατροφής σύμφωνο με όλα όσα έχω μεγαλώσει. Αγαπώ το μεξικανικό φαγητό, γιατί το έχω μάθει από την οικογένειά μου, αλλά επιλέγω και κάθε προϊόν που η μάνα γη παράγει.»

Είναι γνωστό ότι ταξιδεύεις πολύ συχνά με τα παιδιά σου. Έχεις κάποιο μυστικό tip να μοιραστείς με τους υπόλοιπους γονείς;

«Έχω πολλά. Παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές για ταινίες ή παιδικά, κάποιες εφαρμογές στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή. Μια μαλακιά αγαπημένη τους κουβερτούλα. Πάντα έχω μαζί μου για τις μικρές κάποια συσκευή παραγωγής ήχων, για να κοιμούνται πιο εύκολα στο ταξίδι. Όλα αυτά είναι πολύ βοηθητικά, και σας το λέω εκ πείρας!»