H μεγάλη ειρωνεία της μητρότητας είναι ότι, παρόλο που δεν είσαι καμιά στιγμή της ημέρας πραγματικά μόνη, μπορεί να αισθανθείς την απομόνωση και τη μοναξιά όσο ποτέ άλλοτε στη ζωή σου. Κάθε φορά που μια μαμά θέλει να πει στα παιδιά της: «Επιτέλους, σταματήστε, δεν σας αντέχω άλλο» ή να ισχυριστεί (ψευδώς) ότι έφτιαξε τα καλύτερα κουλουράκια ενώ τα έχει αγοράσει από το φούρνο της γειτονιάς, καλό είναι να θυμάται πως δεν είναι «η μόνη». Υπάρχουν πολλές άλλες μαμάδες που δεν λένε ή δεν κάνουν πάντα αυτό που είναι «σωστό», αυτό που «πρέπει»… Έρχονται στιγμές που καταρρέουν, ψυχολογικά και σωματικά, θυμώνουν, κουράζονται, αισθάνονται άγχος και ανασφάλεια. Έρχονται στιγμές που θέλουν απλά να νιώσουν… άνθρωποι, με πάθη και αδυναμίες, με όρια και αντοχές. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές πολύ αληθινές (και αστείες) εξομολογήσεις των «αυθεντικών» μαμάδων:

1. Φοράω ρούχα εγκυμοσύνης, αλλά δεν είμαι έγκυος τα τελευταία 6 χρόνια.

2. Βαριέμαι να διαβάζω κάθε βράδυ παραμύθια. Το κάνω μόνο και μόνο επειδή πρέπει. Μερικές φορές, αφήνω τα μικρά να αποκοιμηθούν στην τηλεόραση.

3. Ξεχνάω να βάλω τα μικρά μου να πλύνουν τα δόντια τους. Είμαι σίγουρη γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να το θυμηθώ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι καλό που αυτά τα δόντια τελικά θα πέσουν.

4. Έχω κρυμμένο στο ντουλάπι με τα ζυμαρικά, μέσα στο κουτί που γράφει «αλεύρι», διάφορες σοκολάτες και λιχουδιές. Σπάνια καταφεύγω σ’ αυτό, αλλά με ικανοποιεί να γνωρίζω την ύπαρξή του.

5. Μου λείπει περισσότερο η καριέρα που παράτησα από ό,τι ο γιος μου, όταν πηγαίνω στο μανάβη. Βέβαια, θέλω πάντα να γυρίσω σ’ εκείνον!

6. Μια φορά με ρώτησε μια γυναίκα αν έχω θηλάσει το γιο μου. Έτσι, κι εγώ τη ρώτησα αν ξυρίζει το μπικίνι της. «Αχ, συγγνώμη, δεν σας αρέσουν οι προσωπικές ερωτήσεις; Ούτε εμένα!».

7. Έγραψα τα παιδιά σε γυμναστήριο μόνο και μόνο για να απολαμβάνω μια μέρα «ελευθερίας». Έτσι, τα άφηνα και κλεινόμουν στα αποδυτήρια διαβάζοντας όλα τα περιοδικά του περιπτέρου.

8. Στο τέλος της ημέρας, οι ανάγκες μου είναι περιορισμένες: Απλά να μπορέσω να καθίσω με απόλυτη ησυχία.

9. Τα παιδιά μου σπανίως κάνουν μπάνιο το καλοκαίρι. Η πισίνα την κάνει τη δουλειά της!

10. Το ήξερα ότι η κόρη μου είχε ψείρες, αλλά την έστειλα στο σχολείο παρ’ όλα αυτά, γιατί δεν ήθελα να ακυρώσω το ραντεβού μου στο κομμωτήριο.

11. Όλοι πιστεύουν ότι είμαι σπουδαία μαμά που έμαθα στην κόρη μου να διαβάζει από τόσο μικρή. Μα, δεν ήμουν εγώ! Δεν είχα ιδέα ότι ήξερε να διαβάζει!

12. Έχω αδυναμία στο ένα μου παιδί και του φέρομαι σκληρά απλά και μόνο επειδή αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό που νιώθω.

13. Παραιτούμαι από τη μητρότητα στις 8.00 το απόγευμα. Είμαι πλέον τόσο εξαντλημένη, που ακόμα κι αν δεν έχουν πάει όλοι στα κρεβάτια τους, κρύβομαι στο υπόγειο με το λάπτοπ μου κι ένα ποτήρι κρασί.

14. Όταν έρχεται κάποια φίλη της κόρης μου στο σπίτι για να κοιμηθούν μαζί, παρόλο που η μαμά της είναι αυστηρή με την υγιεινή διατροφή, εγώ τους δίνω να φάνε ό,τι θέλουν… και δεν μου φαίνονται να παθαίνουν κάτι κακό!

15. Τρία παιδιά κάναμε και ο άντρας μου δεν έχει αλλάξει ούτε μία πάνα. Λέει ότι σιχαίνεται τη μυρωδιά – λες κι εμένα μ’ αρέσει! Την επόμενη φορά θα τη βάλω κάτω από το μαξιλάρι του!

16. Κάθε φορά που βλέπω μωράκια, λέω: «Το δικό μου το μωρό είναι μακράν ομορφότερο». Δεν είναι όλα τα μωρά χαριτωμένα!

17. Αποταμιεύω 5ευρα και 10ευρα χρόνια τώρα, και τελικά έχω μαζέψει 2.000 ευρώ. Δεν έχω ιδέα τι θα τα κάνω, ωστόσο το ότι έχω δικά μου λεφτά είναι πολύ τονωτικό.

18. Απορίες της ημέρας: «Πώς κόλλησαν τα αλλαντικά στο ταβάνι;», «Γιατί ο νόμος της βαρύτητας δεν τα ανάγκασε να πέσουν;», «Μα, πώς δεν τα είδα;», «Πότε ήταν που φάγαμε πίτσα τελευταία φορά;». Όταν η καθαριότητα παύει να είναι… φίλη μου!

19. Έβαλα τα παιδιά μου να πέσουν για ύπνο με τα ρούχα, ώστε να μη χρειαστεί να τα ντύσω την επόμενη μέρα για το σχολείο.

20. Είναι αλήθεια ότι τον περισσότερο καιρό, νιώθω ότι δεν έχω ιδέα για το τι κάνω. Όλοι γύρω μου πιστεύουν ότι τα καταφέρνω άψογα -τέλεια σύζυγος, τέλεια μαμά, τέλεια καριέρα-, αλλά όχι εγώ. Νομίζω ότι είμαι έτοιμη να σταματήσω πλέον να προσποιούμαι ότι είμαι τόσο τέλεια!

Μήπως εσείς έχετε να μας εξομολογηθείτε κάτι; Θα μείνει… μεταξύ μας!