Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα απίστευτο μηχάνημα. Έχει την εξελικτική ικανότητα να αναπτύσσει προστατευτικούς αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στους στρεσογόνους παράγοντες.

«Σίγουρα, το άγχος που βιώνουμε στις μέρες μας διαφέρει κατά πολύ από αυτό που βίωναν οι πρόγονοί μας αιώνες πριν, αλλά ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο», υποστηρίζει η Gretchen Ritter, επιστημονική υπεύθυνη διατροφής, personal trainer και ιδρύτρια της ιστοσελίδας «The Results Factory».     

Σύμφωνα με την ειδικό, το σώμα μας εκλαμβάνει το λίπος ως ενέργεια, και η ενέργεια σημαίνει για εκείνο «ζωή». Επίσης, για το σώμα, το στρες σε οποιαδήποτε μορφή του αποτελεί απειλή. Πραγματικά, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στο φόβο που μας προκαλεί π.χ. η επίθεση από ένα λιοντάρι ή ο τσακωμός με το σύντροφό μας.

Κάθε φορά που «νιώθει» ότι δέχεται επίθεση από κάποιο στρεσογόνο παράγοντα, αυτοπροστατεύεται αποθηκεύοντας ενέργεια – εν προκειμένω, το λίπος. Αυτό το επιτυγχάνει απελευθερώνοντας μια ορμόνη, που λέγεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη όχι μόνο ενισχύει την αποθήκευση λίπους, αλλά εξειδικεύεται συγκεκριμένα στο λίπος της κοιλιάς.   

Όπως εξηγεί η Ritter, υπάρχουν δύο τύποι στρες: ο συναισθηματικός και ο φυσιολογικός. Το ανθρώπινο είδος είναι πιο… εξοικειωμένο με το συναισθηματικό στρες. Ανάμεσα στο τηλέφωνο, την κίνηση και τα e-mails, είναι δύσκολο να περάσει η μέρα μας χωρίς αυτό, είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη δόση. Το αποδεχόμαστε ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιφορτισμένης καθημερινότητάς μας, και δουλειά μας είναι να το αντιμετωπίσουμε μέσω της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και άλλων εναλλακτικών τρόπων χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή το διάβασμα.  

«Οι περισσότεροι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι υπάρχουν και οι ‘σιωπηροί’ σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες, οι οποίοι σαμποτάρουν τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους», τονίζει η ειδικός και προσθέτει: «Παρόλο που γυμνάζονται συστηματικά και προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, εξακολουθούν να μη χάνουν κιλά. Όταν εκφράζουν την απογοήτευσή τους, τους απευθύνω την εξής μοναδική ερώτηση: ‘Είστε σίγουροι ότι παρέχετε στον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται πραγματικά;’. Εκτός από το οξυγόνο, το σώμα μας έχει ανάγκη από τροφή, νερό και ύπνο για να επιβιώσει. Αν δεν του τα δίνετε στο βαθμό που πρέπει, τότε θα αντιδράσει αμυντικά, σαν να δέχεται επίθεση».

1. Τροφή

Προς όλους όσοι παραλείπουν το πρωινό, καλό είναι να μάθουν ότι είναι ο πιο… εύκολος τρόπος για να σαμποτάρουν τη δίαιτά τους. Ο οργανισμός, μη γνωρίζοντας πότε θα πάρει το επόμενο γεύμα του, αμύνεται μπλοκάροντας το μεταβολισμό και αποθηκεύοντας λίπος. Προσπαθήστε, λοιπόν, να δίνετε στον οργανισμό σας μικρά και συχνά γεύματα. Μπορείτε να χωρίσετε τα 3 γεύματά σας στη μέση, π.χ. να πάρετε το πρωινό σας στις 7.00, το υπόλοιπο στις 9.00 κ.ο.κ. Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας πολλή άπαχη πρωτεΐνη και πολλά φρούτα και λαχανικά. Καλό είναι να τρώτε μεγαλύτερη ποσότητα στο πρώτο μισό, και μικρότερη στο δεύτερο.

2. Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας… ωστόσο, οι περισσότεροι δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Αν τα ούρα σας δεν έχουν απαλό κίτρινο χρώμα, τότε είστε σε κατάσταση αφυδάτωσης και στρεσάρετε τον οργανισμό σας. Κι εκείνος, με τη σειρά του, αποθηκεύει λίπος, ενώ παράλληλα κάνει και κατακράτηση υγρών, στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει τη μειωμένη πρόσληψή τους. Προφανώς, ο πιο άμεσος και απλός τρόπος για να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι να του εξασφαλίζετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.     

3. Ύπνος

Εκτός από έναν αργό μεταβολισμό, η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμα να σας «εξασφαλίσει» και λαιμαργία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ορμόνη γκρελίνη, που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού, αυξάνεται όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς. Επιπλέον, προάγει την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιά.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να στρεσάρεστε με την απώλεια βάρους. Από τη στιγμή που ο οργανισμός σας θα νιώσει ασφαλής, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποβάλλει τα περιττά κιλά. Οι λεγόμενες στερητικές δίαιτες, δεν είναι αποτελεσματικές. Μόνο αν εκλάβετε τη δίαιτα ως μια προσπάθεια για καλή υγεία και σωστή φροντίδα του οργανισμού σας, θα φτάσετε στον επιθυμητό στόχο.    

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος – διατροφολόγος).