Από τότε που η φωτογράφος Alyson Aliano ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον άντρα της και έγινε μητριά των δίδυμων κοριτσιών του, οι άνθρωποι επανειλημμένα τις έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις: Πότε θα κάνεις παιδιά; Δεν θες να αποκτήσεις δικά σου παιδιά; Πότε σκέφτεσαι να κάνεις τα δικά σου παιδιά;

Φυσικά, όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να απογοήτευαν την Aliano, αλλά ήταν και η πηγή έμπνευσης για μια υπέροχη φωτογραφική συλλογή, που την ονόμασε «Real Mother».

«Αυτό που υπονοούσαν ήταν ότι ο θετός γονιός δεν είναι αληθινός γονιός. Ωστόσο, εγώ έκανα όλα αυτά που κάνει ένας αληθινός γονιός: πήγαινα τα παιδιά στο γιατρό, τα συνόδευα σε όλους τους αγώνες τους, τα πήγαινα για παιχνίδι στους φίλους τους, οργάνωνα τα πάρτι γενεθλίων τους, κανόνιζα την κατασκήνωσή τους και αποταμίευα χρήματα για τα φοιτητικά τους χρόνια», εξομολογείται.

Στην προσπάθειά της, λοιπόν, να διευρύνει τους ορίζοντές της σχετικά με τη μητρότητα και να κατανοήσει τι σημαίνει να είσαι «αληθινή μαμά», η Aliano έζησε από κοντά και φωτογράφισε μαμάδες με τα παιδιά τους. Η μία γνωριμία στη δουλειά έφερε την άλλη, και τελικά κατάφερε να συναναστραφεί με τόσες πολλές, διαφορετικές μαμάδες: βιολογικές, θετές, ομοφυλόφιλες ή υιοθετούμενες.

Κι ενώ έψαχνε απαντήσεις στις απορίες της, αυτό που βρήκε ήταν «αμέτρητες, μοναδικές εκδηλώσεις μητρότητας». Κάθε μαμά στις φωτογραφίες έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία – από εκείνη που γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της μέχρι εκείνη που υιοθέτησε το γιο της στα 50 της.

«Μπορεί μια φωτογραφία να σου θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η δική σου μαμά σού χτένιζε τα μαλλιά όταν ήσουν μικρούλα, μπορεί όμως και να σου θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος απλά νοιαζόταν πολύ για σένα!», εξηγεί η Aliana. «Ναι, γιατί ‘αληθινή μαμά’ δεν είναι απαραίτητα αυτή που σε γέννησε, αλλά αυτή που σε μεγάλωσε και σε αγάπησε με όλη της τη δύναμη!», θα προσθέταμε εμείς.