Ενώ οι γιατροί εξηγούν ότι περίπου 6 εβδομάδες μετά τη γέννα μπορεί μια γυναίκα να ξεκινήσει και πάλι να κάνει σεξ, ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει ότι έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μετά τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, ορισμένες νέες μαμάδες δεν νιώθουν έτοιμες γι’ αυτό ακόμα κι 1 χρόνο μετά.

Ακούγεται ανησυχητικό; Χαλαρώστε. Είναι κάτι συνηθισμένο, και είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι γυναίκες αναφέρουν ότι οι βασικές αιτίες που το σεξ λείπει από την καθημερινότητά τους είναι η σωματική κόπωση, οι συνήθειες ύπνου του μωρού και η έλλειψη χρόνου. Πέρα, όμως, από την υπερβολική κούραση και το άγχος που συνοδεύουν τις νέες μαμάδες, υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και είναι αδύνατο να σας αφήσουν ανεπηρέαστες.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν αισθητά σε ορισμένες γυναίκες μετά τον τοκετό και, παράλληλα, ο θηλασμός απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία αναστέλλει τη σεξουαλική επιθυμία. Τα οιστρογόνα, επίσης, μειώνονται με το θηλασμό, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των γεννητικών σας οργάνων. Μάλιστα, μια νέα μαμά ενδέχεται να βιώσει σωματική ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, δυσφορία ή και επιλόχειο κατάθλιψη.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η προσαρμογή στο νέο τρόπο ζωής ως μητέρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, και το σεξ περνάει σαφώς σε δεύτερη μοίρα κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Και επειδή ένα νεογέννητο είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη μαμά του, μερικές φορές το τελευταίο πράγμα που θα θέλει εκείνη, όταν θα καταφέρει να μείνει έστω και για λίγο μόνη μέσα στη μέρα, είναι να την αγγίζουν.

Εάν, λοιπόν, προσπαθείτε να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας επιθυμία στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ο οποίος θα μπορούσε να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα στη σχέση.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και η σεξουαλική «κατηφόρα» μετά το μωρό διαφέρει από τη μία γυναίκα στην άλλη. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που αισθάνεστε ότι έχετε διάθεση για «επικοινωνία» με το σύντροφό σας.