Ο ψυχολόγος Τζον Γκότμαν, επίτιμος καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον, ασχολείται πάνω από σαράντα χρόνια με τη συμβουλευτική σχέσεων και γάμου. Ο Γκότμαν έχει βοηθήσει αμέτρητα ζευγάρια να αναλύσουν και να σώσουν τη σχέση τους και όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, το κλειδί για μια καλή σχέση και έναν πετυχημένο γάμο είναι η δυνατότητα να στηριχτείς »στα δύσκολα» στον σύντροφο σου. «Η προθυμία να συμπάσχεις με το ταίρι σου είναι το στοιχείο που κάνει τεράστια διαφορά στο αν μια σχέση θα πετύχει ή όχι», είπε ο Γκότμαν στη New York Post. «Ονομάζουμε αυτό το στοιχείο «εναρμόνιση». Πρόκειται για την ικανότητα να ακούς τα προβλήματα του άλλου με μη αμυντικό τρόπο, να σέβεσαι τους φόβους του και να επιδεικνύεις κατανόηση απέναντί του. Με αυτόν και μόνο τον τρόπο χτίζεις την εμπιστοσύνη σε μια σχέση». Αν αναρωτιέστε εάν η σχέση σας ή ο γάμος σας έχει τα εφόδια για να κρατήσει μια ζωή, μπορείτε να κάνετε το τεστ που δημιούργησε ο καθηγητής, για να μάθετε την απάντηση. Ωστόσο, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα του τεστ, να θυμάστε ότι ότι πιο σημαντικό – κατά τον Γκότμαν – είναι να μπορείτε να απαντήσετε θετικά στην ερώτηση: «Όταν όλα πάνε »κατά διαόλου», μπορείς πραγματικά να μιλήσεις στον σύντροφό σου και να τον ακούσεις;».

Η κλίμακα σχέσεων του Γκότμαν

Οδηγίες: Αξιολογήστε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις με τα εξής σχόλια:  Συμφωνώ απόλυτα (5 βαθμοί),  Συμφωνώ (4 βαθμοί),  Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ (3 βαθμοί),  Διαφωνώ (2 βαθμοί),  Διαφωνώ απόλυτα (1 βαθμός) Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία προσθέστε τους βαθμούς που συγκεντρώσατε και ανατρέξτε στις επεξηγήσεις μας για να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματά σας – Νιώθω συναισθηματικά κοντά στο ταίρι μου – Πιστεύω ότι το ταίρι μου νοιάζεται πραγματικά για μένα – Νιώθω σίγουρος/η ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί οποιοδήποτε πρόβλημα – Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχισμένο/η σε αυτή τη σχέση – Το ταίρι μου πραγματικά με ακούει – Νιώθω ότι το ταίρι μου με βρίσκει ελκυστικό/η – Μπορώ να μιλήσω στο ταίρι μου για τα πάντα – Νιώθω ότι το ταίρι μου νοιάζεται πολύ για εμένα – Νιώθω ότι το ταίρι μου με σέβεται – Θέλω να μείνω για πάντα μαζί με το ταίρι μου – Σέβομαι και θαυμάζω πολύ τον/την σύντροφό μου – Ο/Η σύντροφός μου κάνει ότι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες μου –  Ο/Η σύντροφός μου σέβεται τα όνειρά μου – Ο/Η σύντροφός μου είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου – Ο/Η σύντροφός μου σπάνια με απογοητεύει

Επεξηγήσεις των αποτελεσμάτων 

Πάνω από 55 βαθμοί: Είστε συναισθηματικά κοντά με το ταίρι σας, ένα σημάδι ότι η σχέση σας θα δυναμώνει με τον καιρό. 45-55 βαθμοί: Η σχέση σας ήταν κάποτε δυνατή, όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποιες «ρωγμές» 35-44 βαθμοί: Εμφανίζετε δυσκολία να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που πλήττουν τη σχέση σας το τελευταίο διάστημα. «Δουλέψτε» τη σχέση σας για να τη βελτιώσετε. Κάτω από 35 βαθμοί: Τα πράγματα είναι σκούρα. Αν θέλετε να αποφύγετε τον χωρισμό ή το διαζύγιο, αναζητήστε άμεσα επαγγελματική βοήθεια. Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο σχέσεων. «Η επικριτική διάθεση, η αμυντικότητα, η περιφρόνηση και η αδιαφορία είναι τα αδιάψευστα σημάδια μιας καταδικασμένης σχέσης», επισημαίνει ο Γκότμαν.