Το μωρό σας χρειάζεται σίγουρα τον ύπνο για να αναπτυχθεί. Κι εσείς όμως έχετε ανάγκη από ξεκούραση για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας ως νέοι γονείς. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο άφθονος, ποιοτικός ύπνοw είναι αυτό που αναπολούν περισσότερο από την προηγούμενη ζωή τους όσοι αποκτούν παιδί. Εμείς, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα.

Βγείτε στο φως του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας 

Αντί να κάθεστε μέσα φορώντας όλη μέρα τις πιτζάμες σας και φροντίζοντας το μωρό σας, όταν ο καιρός το επιτρέπει, βάλτε το στο καροτσάκι του και βγείτε έξω. Όπως δείχνει έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η έκθεση ενός οργανισμού στο πρωινό φως έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών που περιορίζουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς προγράμματος ύπνου. Αν μάλιστα μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά λεπτά για να γυμναστείτε, ακόμα καλύτερα! Έχει αποδειχτεί ότι όσοι γυμνάζονται το πρωί, κοιμούνται καλύτερα το βράδυ.

Μειώστε την καφεΐνη και τη ζάχαρη που καταναλώνετε 

Μπορεί να νιώθετε ότι το μόνο που μπορεί να σας κρατήσει στα πόδια σας είναι ένας διπλός καφές και μια μεγάλη σοκολάτα, όμως αυτή η συνήθεια μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Όπως επισημαίνει η αμερικανίδα διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέτλοου «τόσο η καφεΐνη όσο και η ζάχαρη επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την παραγωγή ινσουλίνης, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης και μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου». Καλό είναι να μην πίνετε πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.   Απολαύστε τον ύπνο σε βάρδιες Οι ευθύνες ενός νεογέννητου θα πρέπει να βαρύνουν και τους δύο γονείς, μέρα και νύχτα. Οργανώστε με το σύντροφό σας ένα ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα, φροντίζοντας να εναλλάσσετε ρόλους σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του μωρού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Βρείτε τρόπους να αποκοιμάστε ξανά μετά τα νυχτερινά ταΐσματα Το μωρό σας ήπιε το γάλα του και έπεσε ξανά για ύπνο, αλλά εσείς δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι; Υπάρχει ιατρική εξήγηση γι’ αυτό: Όταν ξυπνάμε μέσα στη νύχτα από τον ήχο του κλάματος ενός μωρού, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει αδρεναλίνη προκειμένου να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες του βρέφους. Η ορμόνη αυτή μας βοηθάει να πεταχτούμε από το κρεβάτι, παρά την κούραση, όπως λίγο αργότερα μάς εμποδίζει να αποκοιμηθούμε ξανά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε πάντα ένα βιβλίο στο κομοδίνο σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαβάζοντας για μόλις έξι λεπτά, ο εγκέφαλος ηρεμεί όσο χρειάζεται για να μπει σε διαδικασία ύπνου. Κοιμηθείτε μισή ωρίτσα το μεσημέρι Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές τη συμβουλή «να κοιμάσαι όταν κοιμάται το μωρό» και, αν μπορείτε να το κάνετε πράξη, θα σας βοηθήσει πολύ. Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι 26 λεπτά ύπνου στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ενεργητικότητας ενός ανθρώπου κατά 54%! Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου του μωρού, φροντίστε να ξαπλώσετε έχοντας τα μάτια σας κλειστά για 30 λεπτά.   Αντιμετωπίστε το στρες που σας κρατάει ξύπνιους Από το πώς θα τα βγάζουν πέρα οικονομικά τώρα με το μωρό μέχρι το αν έχει πάρει το ενδεδειγμένο βάρος, υπάρχουν πολλές έννοιες που στριφογυρίζουν στο μυαλό των νέων γονιών και τους εμποδίζουν να κοιμηθούν τη νύχτα. Αν έχετε ανησυχίες που σας αναγκάζουν να περνάτε τα βράδια σας κοιτώντας το ταβάνι, συζητήστε τις με το σύντροφο, τη μαμά, την κολλητή σας. Εάν το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο ή διαρκεί πολύ, είναι σκόπιμο να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας ή έναν ψυχίατρο, καθώς ίσως αποτελεί σύμπτωμα επιλόχειας κατάθλιψης.