Όλοι μας ενδόμυχα θα ποθούσαμε να ζήσουμε μια ζωή με ανέσεις, χωρίς το καθημερινό άγχος για τον οικονομικό προγραμματισμό προκειμένου τα έξοδα να μην ξεπερνούν τα έσοδα. Αν, μάλιστα, αυτό συνοδευόταν από συναισθηματική ισορροπία, τότε είναι βέβαιο ότι ο παράδεισος θα ήταν εδώ κι εμείς θα ήμασταν οι κάτοικοί του.

Τώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ίσως και να είναι εφικτό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), η ευτυχία στην εφηβεία αποτελεί προάγγελο υψηλού εισοδήματος στο μέλλον.

Δύο επιστημονικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο Γουόργουικ και μία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συμπεριέλαβαν στην κοινή τους μελέτη στοιχεία που συγκέντρωσαν από 10.000 νεαρά άτομα. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα θετικά συναισθήματα σε ηλικία 16-18 ετών και το αίσθημα ικανοποίησης σε ηλικία 22 ετών αποτελούσαν σημαντικό προγνωστικό δείκτη υψηλού εισοδήματος σε ηλικία 29 ετών.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νεανική ευτυχία είναι καθοριστική για το μέλλον των παιδιών, αφού αυξάνει τις πιθανότητες για:

  • απόκτηση αξιόλογου πανεπιστημιακού πτυχίου
  • πρόσληψη σε καλή δουλειά
  • ταχύτερη προαγωγή
  • περισσότερη αισιοδοξία
  • κοινωνικότητα
  • λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. 

Μάλιστα, τονίζουν ότι οι νέοι που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από το μέσο όρο, ενώ οι πιο χαρούμενοι περίπου 10% περισσότερα.  Όπως εξηγεί ο δρ. Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πιστεύουμε ότι τα άτομα με θετικό πνεύμα είναι ευρέως αποδεκτά και έχουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανέρχονται πιο εύκολα στην επαγγελματική ιεραρχία, και κατά συνέπεια να έχουν υψηλότερα εισοδήματα. 

Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Ότι η συναισθηματική ισορροπία, η οποία βέβαια συνεπάγεται συνετές αποφάσεις και σωστές επιλογές, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα ευτυχίας. Και η εξασφάλισή της καθορίζεται ουσιαστικά από τους γονείς και τον τρόπο που τελικά ανατρέφουν τα παιδιά τους. Σε συνδυασμό με ένα κράτος πρόνοιας, στο οποίο θα επικρατούσαν η ευνομία και η ευημερία, η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν καθολικό επίτευγμα.