1. «Διάλειμμα για φαγητό; Δε νομίζω!»

Το αφεντικό: Δεν κάνετε διάλειμμα για φαγητό, πριν τελειώσετε με την αλληλογραφία του, τα τιμολόγια, τα ραντεβού του. Δεν τρώτε αν δεν φάει πρώτα εκείνος ή εκείνη, γιατί που ακούστηκε ο υπάλληλος να τρώει και ο διευθυντής να πεινάει; Το παιδί: Εννοείται πως πρώτα ετοιμάζετε το πρωινό του, το μεσημεριανό του, το τοστ του, κόβετε το φρούτο του, βάζετε στο φούρνο το κέικ που του αρέσει  και μετά κάθεστε να φάτε. Και τη στιγμή ακριβώς που κάθεστε να φάτε εκείνο θυμάται ότι θέλει και τυρί με λίγο ψωμί, και εκείνα τα μπισκότα που είχε αφήσει εχτές. Και σηκώνεστε και όταν ξανακαθίσετε θέλει νερό, γιατί κάτι του κάθισε στο λαιμό και νομίζει πως θα πνιγεί.

2. Σε μειώνει μπροστά στους άλλους

Το αφεντικό (μπροστά στους άλλους): «Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς μου λες», «το τελευταίο σου λάθος δείχνει ότι δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ», «πάλι έχασες αυτά τα σημαντικά έγγραφα», «άσε φέρε μου εσύ τον καφέ και θα το κανονίσω με έναν πιο ικανό». 

Το παιδί (μπροστά στους άλλους): «Δεν μου πήρες τα μπισκότα που ήθελα», «την κάρτα που μου πήρες την έχω ήδη στη συλλογή μου», «όλο λάθος μου τα λες τα αγγλικά», «άντε φέρε μου εσύ το γλυκό και θα το κανονίσω με τον μπαμπά που τα ξέρει όλα».

3.«Έχεις κανονίσει να βγεις απόψε; Δε νομίζω»   

Το αφεντικό: Λυπάμαι, που έχεις κανονίσει εδώ και μήνες αυτήν την έξοδο με τις φίλες σου, αλλά δυστυχώς απόψε πρέπει να ξενυχτήσουμε γιατί αύριο έχουμε μια σοβαρή παράδοση

Το παιδί: Ξαφνικά και ενώ έχεις βαφτεί ντυθεί και έχεις επιτέλους φορέσει τα ψηλοτάκουνα σου, το παιδί αρχίζει να βήχει σα γέρος, ανεβάζει σαράντα πυρετό, πονάει το αυτί του και βγάζει ύποπτα εξανθήματα.

4. Δουλεύεις σκληρά αλλά δεν ακούς ποτέ μπράβο

Το αφεντικό: Κάνεις τα πάντα γι’ αυτόν. Γράφεις τα e-mail του, συμπληρώνεις τις αιτήσεις του, κάνεις την αλληλογραφία του, τον εκπροσωπείς στα meetings, καλύπτεις τις κοπάνες του στο γενικό διευθυντή, παίρνεις τα ρούχα του από το καθαριστήριο, βάζεις υπενθύμιση για να πάρει την αντιβίωση του και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος

Το παιδί: Κάνεις τα πάντα γι’ αυτό. Του γράφεις την ορθογραφία, του μαγειρεύεις του πλένεις, κουβαλάς την τσάντα του, το ντύνεις το κομίζεις, βάζεις υπενθύμιση για να πάρει την αντιβίωση του, το επιβραβεύεις για τα πάντα και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο.  

5. Έχεις ανάγκη τη δουλειά

Το αφεντικό: Σε κάνει ότι θέλει, εδώ και δέκα χρόνια αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Καλύτερα μια κακή δουλειά, παρά «καμία δουλειά». Καλύτερα ένας χαμηλός μισθός, παρά καθόλου μισθός

Το παιδί: Σε κάνει ότι θέλει από τότε που γεννήθηκε. Όμως σαφώς καλύτερη μια δύσκολη μητρότητα, παρά καθόλου μητρότητα. Καλύτερα δύο βραδινά φιλάκια για καληνύχτα παρά να μη γνωρίσεις  ποτέ αυτό το υπέροχο επάγγελμα της ευτυχισμένης μαμάς!