νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Πόσο ασφαλή είναι τα παιχνίδια των παιδιών;


Από: Νινέττα Φαφούτη |  σχολιάστε
Πόσο ασφαλή είναι τα παιχνίδια των παιδιών;
«Μπαμπά, θα μου πάρεις αυτό το τρενάκι;», «Μαμά, θέλω εκείνο το καροτσάκι με την κούκλα». 
Είναι σίγουρα δύσκολο για έναν γονιό να πει «όχι» την αγορά ενός παιχνιδιού στο παιδί του, πόσο μάλλον στην περίοδο των Χριστουγέννων που είναι αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά. Οι ειδικοί, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αυτό γιατί κάθε Χριστούγεννα ακούμε και διαβάζουμε ιστορίες για επικίνδυνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών. Πώς  όμως θα είμαστε σίγουροι ότι τα παιχνίδια του παιδιού μας θα είναι αντικείμενα χαράς και δημιουργίας και όχι επικίνδυνες παγίδες; Ο παρακάτω οδηγός ανά ηλικία, πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσει να εστιάσετε τις παγίδες που μπορεί να κρύβει ένα παιχνίδι και να κάνετε την σωστότερη επιλογή. Τι θα πρέπει να προσέξετε λοιπόν:
 
μέχρι 6 μηνών
-  Παιχνίδια, κουδουνίστρες και κρίκοι οδοντοφυΐας να είναι στρογγυλεμένα, χωρίς προεξοχές και με διάμετρο τουλάχιστον 5 εκ., ώστε να μην χωρούν στο στόμα του.
-  Δείτε μήπως υπάρχουν μικρά αποσπώμενα τμήματα, έστω και κολλημένα και τραβήξτε δυνατά κουμπιά, χαντρούλες και φιογκάκια και σφίξτε ό,τι έχει χαλαρώσει.
-  Κρεμάστε τα παιχνιδάκια της κούνιας ψηλά ενώ σχοινιά, κορδέλες και κορδόνια, να έχουν μήκος μικρότερο από 15 εκ. (υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού).

6 έως 12 μηνών
-  Διαλέξτε ελαφρά παιχνίδια, χωρίς αιχμηρές ή κοφτερές ακμές, που μπορεί να τα χτυπάει δεξιά κι αριστερά. Να τα ελέγχετε τακτικά, γιατί μπορεί να καταπιεί κάποιο κομμάτι (ένα κουμπί, μια ρόδα αυτοκινήτου) που χαλάρωσε ή έσπασε.
-  Αποφύγετε παιχνίδια από σφουγγάρι. Εάν βγάζει δόντια, μπορεί εύκολα να κόψει κομματάκια και να πνιγεί.
-  Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα: Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται στο ότι οι γονείς θεωρούν το παιδί τους αρκετά έξυπνο για να παίζει με παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά. Οι ενδείξεις για την ηλικία στη συσκευασία αφορούν την ασφάλεια, όχι την ευφυΐα. Ακολουθήστε τες.

1 έως 2 ετών
-  Προσέξτε τα παιχνίδια με αποσπώμενα μέρη, ελατήρια, μοχλούς ή συνδέσεις. Μπορεί να μαγκώσουν τα δάχτυλα ή τα ρούχα του.
-  Αγοράστε κραγιόνια, χρώματα, μαρκαδόρους κ.λπ. μη τοξικά και ειδικά φτιαγμένα για παιδιά.
-  Αποφύγετε πολύ θορυβώδη παιχνίδια, όπως σειρήνες, ταμπούρλα ή καμπανάκια, που μπορεί να βλάψουν την ακοή του. Εάν για να ακουστείτε υψώνετε τη φωνή, ο θόρυβος είναι υπερβολικός.

3 έως 5 ετών
-  Εάν το παιδί σας βάζει ακόμη τα παιχνίδια στο στόμα, προσέξτε τα αποσπώμενα κομμάτια. 
-  Μάθετέ του να φοράει κράνος, στο ποδηλατάκι του.
-  Προσοχή στα μπαλόνια. Εάν σκάσουν, μπορεί να πνιγεί με κάποιο κομματάκι ελαστικού.
-  Από  την ηλικία των 3 χρονών μπορεί να αρχίσει να παίζει με παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία.

6 έως 9 ετών
-  Επιμείνετε να φοράει κράνος και επιγονατίδες όταν παίζει με το ποδήλατο, τα ρόλερ ή το πατίνι. -  Αποφύγετε βελάκια, τόξα και βέλη, σφεντόνες ή πιστόλια, εκτός από τα νεροπίστολα. Εάν του χαρίσετε όπλο, να του μάθετε να μην στοχεύει ανθρώπους και ζώα.
-  Διαβάστε τις οδηγίες στις συσκευασίες διαφόρων χόμπι. Κάποια περιέχουν τοξικά υλικά που απαιτούν επίβλεψη από ενήλικα.
-  Μην αφήνετε παιδιά κάτω των 8 ετών να χειρίζονται ηλεκτρικά παιχνίδια και τρένα, για να αποφύγετε εγκαύματα και ηλεκτροπληξίες.  Δώστε τους παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία.

Μετά το άνοιγμα των δώρων
Αφού ανοιχτούν τα δώρα και παιχνίδια και περιτυλίγματα εξακολουθούν να περιφέρονται, προσέξτε τα παρακάτω:
- Απομακρύνετε, από το παιδί μας, αμέσως, τις συσκευασίες των παιχνιδιών. Πλαστικές ταινίες, ταινίες περιτυλίγματος, αφρός, συνδετήρες, κ.λπ. μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, σε ένα παιδί.
-  Χαρτοκιβώτια, εάν του αρέσει να μπαίνει μέσα. Πριν του το δώσετε, αφαιρέστε τυχόν μεταλλικές συνδέσεις και ξανακλείστε καλά τις γωνίες με κολλητική ταινία.
-  Εξηγείστε στο παιδί σας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Εξηγείστε του τους ενδεχόμενους κινδύνους και ποιες κινήσεις ή χειρισμούς πρέπει να αποφύγει.
Επιβλέπετε το παιδί σας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία σας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
 
ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών επισημαίνει
Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί, στην αγορά, ας είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών: 
-  Ελέγξτε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζετε την προέλευση του παιχνιδιού.
-  Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζετε για μικρότερα παιδιά
-  Αποφύγετε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται.
-  Ελέγξτε αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη “CE”. Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “CE”, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία.

Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος)
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποφύγει τους τραυματισμούς!
Είναι άραγε εφικτό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα; Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μας λέ...
Δείτε πόσο επικίνδυνες είναι οι παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας!
Πριν από δύο ημέρες, η Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας, όλες τις παιδικές χαρές που ο εξοπλισμός τους χρήζει επισκε...
Πόσο σωστό είναι να λέμε στα στα παιδιά ότι υπάρχει... Άι Βασίλης;
Τελικά υπάρχει ή όχι Άι Βασίλης; Και κατά πόσο εμείς οι γονείς πρέπει να συντηρούμε αυτόν τον μύθο  που φέρνει μαζί τους την ανάγκη των...
Kατάπιε το παιχνιδάκι του! Τι κάνω;
Το μικρό σας είναι περίεργο. Έτσι, τα παιχνίδια, καθώς και άλλα αντικείμενα ή ουσίες, μπορεί να καταλήξουν στο στοματάκι του με δυσάρεστες σ...
Φέρτε τον Αϊ Βασίλη κοντά στα παιδιά σας
Θέλετε να κάνετε ένα ξεχωριστό δώρο Χριστουγέννων στα παιδιά σας; Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να φέρετε σε άμεση επαφή τα αγγελούδια σ...
10 λόγοι που είναι καλό για τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αμφισβητήσουν ποτέ την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν μια ξ...


Q&A
Έχω δύο παιδιά το ένα 7 (αγόρι) και το άλλο 4 (κορίτσι). Το αγόρι είναι ένα παιδάκι που γενικά τον λες "φοβητσιάρη", καλό και ευαίσθητο...
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Εσείς ρωτάτε και οι ειδικοί απαντούν:


Νοε     24
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus