Τα εγκαύματα ταλαιπωρούν περίπου 83.000 παιδιά κάθε χρόνο. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες της φωτιάς και της θερμότητας και αρπάζουν αυθόρμητα ένα ζεστό αντικείμενο χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να πονέσουν. Επίσης το δέρμα τους είναι πολύ πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποστούν πολύ πιο σοβαρά εγκαύματα πιο γρήγορα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να αποφύγετε τα εγκαύματα (τα οποία προκαλούνται από ζεστά αντικείμενα, φλόγες ή από ζεστά υγρά), με το να παίρνετε μερικές εύκολες προφυλάξεις. Αν συμβεί κάποιος τραυματισμός, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Εγκαύματα πρώτου βαθμού
Σημάδια:
Το δέρμα είναι κόκκινο ή ανοιχτό ροζ αλλά δεν είναι «σκασμένο» και δεν υπάρχουν φουσκάλες.
Τι να κάνετε:
Πλύνετε την  περιοχή με κρύο νερό για τουλάχιστον πέντε λεπτά  για να το ανακουφίσετε από το αίσθημα του καψίματος. Για να μειώσετε τον πόνο, τοποθετήστε πετσέτες βρεγμένες με κρύο νερό (ακόμα και μια παγοκύστη είναι επαρκής για ένα μικρό τραύμα, αλλά αποφύγετε να την τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο δέρμα). Η ακεταμινοφίνη επίσης βοηθάει. Χρησιμοποιείστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα κατά προτίμηση με αλόη για να ηρεμήσει το δέρμα του.
Τι γίνεται:
Τα μικρά εγκαύματα  καταστρέφουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, το οποίο και θεραπεύεται μόνο του μέσα σε μια εβδομάδα περίπου. Μερικοί γιατροί προτείνουν να πάτε το παιδί σας στον γιατρό αν το έγκαυμα είναι σε κλειδώσεις, όπως για παράδειγμα στον αγκώνα. (Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτή η ουλή να επηρεάσει τη λειτουργία της κλείδωσης).
Εγκαύματα δευτέρου βαθμού
Σημάδια:
Το δέρμα είναι κόκκινο, μαλακό πρησμένο και με φουσκάλες.
Τι να κάνετε:
Να πλύνετε το έγκαυμα με κρύο νερό, να του βάλετε βρεγμένες -με κρύο νερό-  κομπρέσες και να καλύψετε την πληγή χαλαρά με ένα καθαρό πανί μέχρι να πάτε το παιδί σας στον γιατρό (αυτό πρέπει να γίνει αμέσως). Ο γιατρός θα καθαρίσει την πληγή, θα του βάλει κρέμα με αντιβίωση και θα τυλίξει την περιοχή με γάζα. Να αλλάζετε τη γάζα δύο φορές την ημέρα.
Τι γίνεται:
Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού εισβάλλουν πιο βαθειά στο δέρμα και μπορούν εύκολα να μολυνθούν. Μην προσπαθήσετε να σπάσετε τις φουσκάλες (είναι κάτι που θα το κάνει μόνο ο γιατρός σας). Αυτό το είδος εγκαύματος θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να θεραπευτεί.
Εγκαύματα τρίτου βαθμού
Σημάδια:
Το δέρμα  είναι άσπρο και ζαρωμένο ή μαύρο.
Τι να κάνετε:
Να καλέσετε το 166. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναπνέει και κάντε του τεχνιτή αναπνοή αν είναι απαραίτητο. Αφαιρέστε τα καμένα ρούχα αν δεν είναι κολλημένα πάνω στο παιδί (αφήστε οτιδήποτε είναι κολλημένο πάνω στο δέρμα του). Μην βάλετε κρύο νερό ή πάγο. Οι τραυματιοφορείς θα σας ζητήσουν να περιγράψετε πώς κάηκε το παιδί και θα σας πουν τι να κάνετε.
Τι γίνεται:
Όλα τα εγκαύματα τρίτου βαθμού πρέπει να περιθάλπονται από ειδικούς, καθώς δεν θεραπεύονται μόνα τους, όπως αυτά του πρώτου και δεύτερου βαθμού, και μπορεί να χρειαστούν και μεταμόσχευση δέρματος. Μερικές φορές τα παιδιά δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, επειδή το κάψιμο φτάνει κάτω από το δέρμα, φτάνει στον ιστό κάτω από την επιδερμίδα και κάνει ζημιά στα νεύρα.
Με την συνεργασία του κ. Κώστα Καρκαβίτσα (δερματολόγος)