νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Η φυσική δραστηριότητα, ασπίδα απέναντι στην παιδική παχυσαρκία

05/06/2014
Η φυσική δραστηριότητα, ασπίδα απέναντι στην παιδική παχυσαρκία

Σε ποια μαμά αρέσει να σκέφτεται πως το παιδί της έχει -ή είναι κοντά στο να αποκτήσει- πρόβλημα παχυσαρκίας; Σίγουρα σε καμία! 
Σχετικές έρευνες, μάλιστα, δείχνουν πως οι περισσότερες μαμάδες έχουν την τάση να υποεκτιμούν το βάρος των παιδιών τους, άρα και την πιθανή ύπαρξη παχυσαρκίας. Όμως, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, το πρόβλημα υπάρχει και ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι λύση. Αντίθετα, ο μόνος δρόμος να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στην παιδική παχυσαρκία είναι να δούμε από τι προκαλείται,από ποιες συνήθειες πηγάζει και πως μπορούμε να τις αλλάξουμε και να τις εκριζώσουμε .

Πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο προγράμματος πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της παχυσαρκίας, από το Εργαστήριο Διατροφής & Επιδημιολογίας Νοσημάτων του τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, καταδεικνύει πως η ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές δραστηριότητες και η παράλληλη έλλειψη άσκησης, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας, είναι πως τα παιδιά που παρακολουθούν τις καθημερινές περισσότερο από 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα (συγκριτικά με τα παιδιά που δεν παρακολουθούν σχεδόν ποτέ τηλεόραση τις καθημερινές), έχουν:
-   υψηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος)
-   περισσότερο σωματικό λίπος
-   κατά 74% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη περίμετρο μέσης


Οδηγός φυσικής άσκησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος, και κυρίως στον τομέα της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, οι ειδικοί κατάρτησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με συμβουλές, τις οποίες όλοι οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Οι πιο σημαντικές είναι, συνοπτικά, οι εξής:

* Τα παιδιά πρέπει να αφιερώνουν περίπου 2 ώρες καθημερινά σε ελεύθερο παιχνίδι ή κάποια οργανωμένη δραστηριότητα: το σχοινάκι, το κυνηγητό, το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, τα παιχνίδια στο πάρκο βοηθούν τόσο την ενδυνάμωση των μυών και των οστών τους, όσο και την ευελιξία και την ισορροπία τους.

* Η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής της οικογένειας, και όχι μια μεμονωμένη απαίτηση που έχουμε από το παιδί μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει σημασία να του προσφέρουμε παιχνίδια (π.χ. μπάλες, σχοινάκι, κ.ά.) που θα το ενθαρρύνουν να είναι πιο δραστήριο και να το συνοδεύουμε οι ίδιοι σε χώρους που προσφέρονται για παιχνίδι και φυσική δραστηριότητα (π.χ. πάρκα, γήπεδα, παιδικές χαρές).

*Καλό είναι να προκαθορίζουμε στο παιδί το χρόνο που μπορεί να δει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή, βοηθώντας το παράλληλα να επιλέξει αυτό που πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει ή να παίξει. Τέλος, καλό είναι να μην έχουμε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο.

Με την συνεργασία του Φαρατζιάν Πωλ, PhD (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος στο Διαιτολογικό Γραφείο Nutrimed Γλυφάδας)  

Σχετικά Άρθρα

Γιατί το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό;
Όταν οι μικροί δραστήριοι κύριοι και κυρίες γίνονται «δύσκολοι» στο φαγητό μάλλον δεν έχει σχέση με τη μαγειρική σας άλλα με την ανάγκη τους...
Τεστ:  Πόσο καλά διατρέφεται το παιδί σας;
Πόσο σίγουρη είστε ότι το παιδί σας διατρέφεται σωστά;  Κάντε το τεστ για να μάθετε αν το παιδί σας είναι σε ..."καλό δρόμο"!1.  Κ...
Να γιατί τα νήπια δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση
Τα νήπια που βλέπουν τηλεόραση είναι πιθανότερο μετέπειτα σε εξελιχθούν σε εφήβους που παραλείπουν να φάνε πρωινό, προτιμούν ανθυγιεινά τρόφ...
Τα πιο φτωχά παιδιά, σπαταλούν περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή
Τα παιδιά οικογενειών χαμηλότερου εισοδήματος περνούν περισσότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση και χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρο...
Ξέρετε πόσο αθώα είναι τα αλλαντικά για τα παιδιά μας;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Word Cancer Research Fund (WCRF) που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η συχνή κατανάλωση σαλαμιώ...
Deco: Μια παιδική χαρά στο σπίτι σας
Οι μπαταρίες των παιδιών το ξέρουμε όλοι καλά, δεν είναι μόνο επαναφορτιζόμενες αλλά και παντός καιρού. Πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργειά τ...