γονιμότητα

Δομικό στοιχείο του σπέρματος υπεύθυνο για την υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας

09/06/2018
Δομικό στοιχείο του σπέρματος υπεύθυνο για την υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέδο απέδειξαν ότι ο άνδρας προσφέρει δύο και όχι ένα κεντρίδια μέσω του σπέρματός του κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης.

Μάλιστα, αυτή η πρόσφατα ανακαλυφθείσα δομή του σπέρματος μπορεί να παίζει ρόλο στην υπογονιμότητα, την αποβολή του κυήματος και τα γενετικά ελλείμματα.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, το κεντρίδιο είναι η μόνη σημαντική κυτταρική δομή που συνεισφέρει αποκλειστικά ο πατέρας στη γονιμοποίηση. Και είναι η  προέλευση όλων των κεντριδίων στα τρισεκατομμύρια των κυττάρων που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα. Τα κεντρίδια είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση των κεραιών του κυττάρου, γνωστές ως κροσσοί, και του κυτταροσκελετού, καθώς και για την ολοκλήρωση της ακριβούς κυτταρικής διαίρεσης.

Ένας ζυγώτης χρειάζεται δύο κεντρίδια για να δώσει έναυσμα για την απαρχή της ζωής. Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το σπέρμα προσφέρει ένα και μοναδικό κεντρίδιο στο ωάριο και μετά αυτό πολλαπλασιάζεται.

Το δεύτερο άτυπο κεντρίδιο που ανακάλυψαν τώρα οι ερευνητές περιέχει μια μικρή ομάδα πρωτεϊνών που χρειάζεται το ήδη γνωστό ένα κεντρίδιο για να σχηματιστεί ένα πλήρως λειτουργικό κεντρίδιο μετά τη γονιμοποίηση του ζυγώτη και τη χρήση των πρωτεϊνών του ωαρίου.

«Η μελέτη είναι σημαντική επειδή οι ανωμαλίες στον σχηματισμό και τη λειτουργία του άτυπου κεντριδίου μπορεί να είναι η ρίζα για την υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας σε ζευγάρια που δεν έχουν θεραπευτικές επιλογές. Ενώ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη απώλεια του κυήματος στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης και τα αναπτυξιακά ελλείμματα του εμβρύου», εξηγεί ο Δρ Τομερ Αβιντορ-Ρέις, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τολέδο.

Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Οι παχύσαρκοι άντρες είναι λιγότερο γόνιμοι
Σεξ: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να μείνετε έγκυες;
Μέχρι σήμερα κάποιοι πίστευαν πως για να πετύχει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη που επιθυμεί, θα πρέπει να τρώει σωστά να βρίσκεται σε καλή φυσι...
Ποια είναι η καλύτερη στάση στο σεξ για να συλλάβετε;
Η κατάλληλη στάση στο σεξ φαίνεται ότι επηρεάζει εκτός από τον οργασμό μας και τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου. Ποια είναι λοιπόν η...
Γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τη σύλληψη μωρού;
Τόσο η χαλάρωση όσο και η διάθεση μας που ανεβαίνει, αποτελούν τις πιο ευνοικές συνθήκες για να συλλάβει μια γυναίκα. Απόδειξη, ότι στατιστι...
Έχουν και οι άντρες βιολογικό ρολόι!
Αν ρωτήσετε τις γυναίκες, θα σας πουν ότι, κατά τη γνώμη τους, οι περισσότεροι άντρες ονειρεύονται να κάνουν οικογένεια γύρω στα 45 τους ή κ...
Γονιμότητα: 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε
Νεότερες έρευνες από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνουν στοιχεία για τη γονιμότητα που ήδη γνωρίζαμε και αποκαλύπτουν άλλα που δεν φανταζόμασταν!