βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Μωρά: Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην γοητεία τους;

27/11/2013
Από: Νινέττα Φαφούτη |  σχολιάστε
Μωρά: Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην γοητεία τους;
Τα μωρά δεν χρειάζονται να προσπαθήσουν για να κερδίσουν την αγάπη μας. Πολλές φορές, η μυρωδιά του δέρματός τους, μια ματιά τους ή μια μικρή κίνησή τους και μόνο αρκούν για να παραδοθούμε ανυπεράσπιστοι στα δίχτυα της γοητείας τους. Και αυτό γιατί:

1Ένα μωρό που γελά στον ύπνο του δεν μπορεί παρά να είναι ένα θείο δώρο. Τα μωρά, όταν έρχονται στον κόσμο, μας μαγεύουν, γιατί τίποτε άλλο δεν εκπέμπει τόση αρμονία, όσο αυτά τα μικρά πλασματάκια.                                                          
 
2. Τα λόγια δεν θα μπορούσαν να το εκφράσουν καλύτερα: «Ανήκουμε ο ένας στον άλλον». Αυτό το επίμονο, γεμάτο σιγουριά βλέμμα συγκινεί, γιατί μας προσφέρει συγχρόνως, ως ανταμοιβή, τη σιγουριά ότι το μωρό μας νιώθει ασφαλές δίπλα μας.   
 
3. Καθετί πάνω του μας γεννά αισθήματα στοργής και αγάπης: οι μικρές διαστάσεις του σώματός του, οι γλυκύτατες χαρακτηριστικές κινήσεις και αντιδράσεις του, το βλέμμα των μεγάλων εκφραστικών ματιών του, η μυρωδιά των μαλλιών του, οι πρώτοι άναρθροι ήχοι του. Μια επικοινωνία που δεν χρειάζεται τη χρήση λέξεων, η οποία όμως μας δημιουργεί μια πληθώρα από ωραία συναισθήματα. Για μια στιγμή και για πάντα.             
 
4. Η μητέρα που θηλάζει νιώθει «ένα» με το μωρό της. Ψυχικός δεσμός, όμως, δημιουργείται όχι μόνο μέσω της σωματικής εγγύτητας, αλλά και μέσω της εμπειρίας και της γνώσης τού πώς πρέπει να τρέφεται το μωρό της.                                               

5. Στρουμπουλά μαγουλάκια, γαλλική μυτούλα, χαριτωμένα ποδαράκια, λεπτά χνουδάτα μαλλάκια: με τέτοια προσόντα, κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος. Κάπως έτσι μετατρέπονται οι κοινοί ενήλικοι σε αφοσιωμένους κηδεμόνες.

6. Η όλη εμφάνιση του μωρού, τα ολοστρόγγυλα ματάκια του, το μικρό του στόμα, το στρογγυλό πηγούνι του, το δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κεφαλάκι του, σε κάνει να θέλεις να το ζουλήξεις από αγάπη. Αυτή η γοητεία-κλειδί έχει δοθεί από τη φύση σε όλα τα μωρά και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ασφάλεια ζωής τους, γιατί εκπέμπει ξεκάθαρα το εξής μήνυμα προς τους άλλους: «Νοιάσου για μένα». Και κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε μια τέτοια γοητεία. Εκτός αυτού, η χαριτωμένη εμφάνιση των μωρών διευκολύνει και τη σωματική επαφή - δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να κρατήσει ένα μωρό στην αγκαλιά του. Έτσι αποκτά το μωρό αυτό που χρειάζεται επειγόντως: το αίσθημα ασφάλειας προς τους ανθρώπους γύρω του, αλλά και προς το περιβάλλον.

7. Σε κάνει να την αποζητάς ξανά και ξανά και μια σαγηνευτική μυρωδιά που σε ξετρελαίνει. Κάπως έτσι θα ευωδίαζε η αγάπη, αν μπορούσε κάποιος να τη μυρίσει.
 
8. Δεν υπάρχει γονιός που να μην ξετρελαίνεται με τη μυρωδιά του δέρματος της κεφαλής του μωρού του και που να μην του αρέσει να βάζει τη μύτη του στο λαιμουδάκι του μωρού του και να παίρνει βαθιές εισπνοές. Από τη μυρωδιά του μωρού μας αναγνωρίζουμε ασυνείδητα ότι με αυτό το πλασματάκι που βρίσκεται μπροστά μας έχουμε στενή συγγενική σχέση. Οι ευχάριστες οσμές που αναδίδει το σωματάκι του νεογέννητου, οι φερομόνες, δρουν σαγηνευτικά και δημιουργούν ένα αίσθημα γαλήνης στους άλλους. 

Σχετικά Άρθρα

Βίντεο:  Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την αγάπη
Το πλάνο ξεκινάει ως εξής: Ο μπαμπάς είναι μόνος στο σπίτι με το μωρό, το οποίο αρχίζει να κλαιεί.  Μη ξέροντας τι να κάνει, παίρνει τη...
Τι κάνει ένα μωρό ευτυχισμένο;
H συναισθηματική ζωή του μωρού αποκαλύπτεται μέρα με την μέρα. Τα πρώτα αδέξια χαμόγελα, μας δίνουν κάποια ένδειξη για τον μυστηριώδη εσωτερ...
Ήρεμο μωρό μετά τον τοκετό
Ένα ήρεμο μωρό είναι το όνειρο κάθε νέας μανούλας. Και η ηρεμία διδάσκεται από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Και  βέβαια ο μόνος...
Τι «σκαρώνουν» τα μωρά όταν χαμογελούν;
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το υπέροχα αγνό και αθώο γέλιο των μωρών; Πόσο ανυστερόβουλο όμως είναι αυτό το πονηρό χαμογελάκι και τι ...
Οι καταπληκτικές ικανότητες που έχουν τα βρέφη!
Τα μωρά γεννιούνται με εκπληκτικές ικανότητες, παρόλο που πολλές φορές νομίζουμε ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν πολλά πράγματα, επειδή μοιάζ...
Πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό μου κάθε μέρα;
Πολλές μαμάδες είναι κάθετες όσον αφορά το καθημερινό μπάνιο του μωρού, άλλες πάλι όχι! Τελικά πόσον απαραίτητο είναι για το μωρό μας το καθ...