Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ενοχοποιείται για διάφορα προβλήματα υγείας. Τόσο η κακή διατροφή, όσο και το επιβαρυμένο περιβάλλον, σε συνδυασμό με το έντονο στρες, διαμορφώνουν συνθήκες ανθυγιεινές. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι όλα αυτά απειλούν πραγματικά την ύπαρξή μας, αν σκεφτεί κανείς ότι «σαμποτάρουν» την αναπαραγωγική διαδικασία. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν ποτέ είδος υπό εξαφάνιση τα σπερματοζωάρια; Μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας…

Κι όμως, σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Human Reproduction», οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναπαραγωγική υγεία των αντρών βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο για την Επαγρύπνηση σε Θέματα Υγείας στο Saint Maurice της Γαλλίας, συλλέγοντας στοιχεία από 126 κλινικές γονιμότητας, χρησιμοποίησαν δείγματα σπέρματος από 26.000 άντρες που δεν είχαν προβλήματα γονιμότητας και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 35 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ml) σπέρματος μειώθηκε σταδιακά κατά 1,9% ετησίως στη διάρκεια των 17 ετών παρακολούθησης: Από 73,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το 1989, σε 49,9 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το 2005. Συγχρόνως, η αναλογία φυσιολογικών σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 33,4% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα 55 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος είναι ο ενδεδειγμένος αριθμός για την επίτευξη σύλληψης.

Παράλληλα, αντίστοιχη μείωση εμφάνισε και η ποσότητα υγιών σπερματοζωαρίων που «κολυμπούν» μέσα στο σπερματικό υγρό. Παρόμοιες ευρωπαϊκές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι 1 στους 5 νέους άντρες εμφανίζει αριθμό σπερματοζωαρίων τόσο χαμηλό, ώστε να προκαλούνται προβλήματα σύλληψης.

Η σταδιακή μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μέσα στα χρόνια μαρτυρά ότι η τάση αυτή πιθανώς να συνεχίζεται, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχει παγκόσμια ισχύ. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράγοντες -πιθανότατα, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η έκθεση σε χημικά του περιβάλλοντος- που οδηγούν στην πτώση της αντρικής γονιμότητας, προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.