Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας στην Αυστραλία, οι άνθρωποι δεν βρίσκουν την ευτυχία στα χρήματα και τη δόξα. Αντίθετα, η ευτυχισμένη οικογένεια και οι δυνατές σχέσεις που κρατούν στο χρόνο είναι δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τους.

Στη μελέτη τους, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν άντρες και γυναίκες από τους οποίους ζήτησαν να τους απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1. Πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στα 85 τους χρόνια και 2. Ποια είναι τα 30 πράγματα που θεωρούν πιο σημαντικά στη ζωή.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η απόκτηση σοφίας με την πάροδο του χρόνου καθώς και το να ζει κάποιος μια ηθική ζωή ήταν μέσα στο «top 10» μιας ικανοποιητικής ζωής και βαθμολογήθηκαν ως πιο σημαντικά από το να έχει το άτομο το σεβασμό των άλλων. Το να έχει κάποιος μια ενδιαφέρουσα καριέρα κρίθηκε σημαντικότερο από το να έχει μια επιτυχημένη καριέρα που θα τον έχει κάνει γνωστό. Επίσης, οι αγαπημένες δραστηριότητες και τα χόμπι κρίθηκαν ελαφρώς σημαντικότερα από το να έχει κάποιος παιδιά που είναι επιτυχημένα.

Η οικονομική ασφάλεια κρίθηκε πιο σημαντική από ό,τι τα αμύθητα πλούτη, τα οποία κατατάχθηκαν ως 5η από το τέλος απαίτηση για την ευτυχία. Το να έχει κάποιος εξουσία ερχόταν τρίτο από το τέλος της λίστας. Τελευταίο στη λίστα των προαπαιτούμενων για μια ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ήταν το να έχει το άτομο υψηλό κύρος ή να είναι διάσημο, ενώ ελάχιστα προηγείτο το να είναι θρησκευόμενο.

Κάτι άλλο που έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πως οι βασικές απαιτήσεις για μια ευτυχισμένη ζωή ήταν οι ίδιες σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως της καταγωγής και του πολιτισμικού τους υπόβαθρου: «Όποια ομάδα εθελοντών κι αν μελετήσαμε, έκρινε ως υψίστης σημασίας για μια ευτυχισμένη ζωή τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Επομένως, μάλλον πρόκειται για μια ‘οικουμενική’ ανάγκη».

Όπως αναφέρει ο δρ. Γκρέγκορι Μπον, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας, αυτό που ζήτησαν από τους εθελοντές ήταν να κάνουν έναν απολογισμό για τη μέχρι σήμερα ζωή τους και να εστιάσουν σε αυτά που θεωρούν πιο ουσιαστικά: «Επικεντρωθήκαμε σε αυτά που χαρίζουν μια καλή ζωή, μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζεις. Τα ευρήματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι οι στενές σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο θεωρούνται ως το ‘κλειδί’ για να αισθάνεται κάποιος ευτυχισμένος στη ζωή του».

Και συμπληρώνει: «Είτε κάποιος είναι παντρεμένος είτε είναι γονιός είτε χρειάζεται να συνυπάρχει με τους στενούς φίλους και τους συνεργάτες του, πρόκειται για καταστάσεις που έχουν πολλές προκλήσεις. Μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν πολλές στιγμές που δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι σχέσεις κάνουν τη ζωή να αξίζει. Αυτό πρέπει κάτι να μας πει για την ανθρώπινη φύση».