Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Σάουθ-Γουέστερν, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η άσκηση 20-20-20-20 είναι ένας εύκολος τρόπος να καταπολεμήσει κάποιος τα συμπτώματα από το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) που τον ταλαιπωρούν, λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στην οθόνη του υπολογιστή.

Το CVS ταλαιπωρεί κυρίως ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία και είναι διαρκώς μπροστά σε έναν υπολογιστή, αλλά και εκείνους που είναι εθισμένοι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζοντας ατελείωτες ώρες. Τα βασικά του συμπτώματα είναι τα ξηρά και κουρασμένα μάτια, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στον αυχένα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μυοσκελετικά προβλήματα ή ενοχλήσεις στην όραση. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που περνούν καθημερινά από 3 ώρες και πάνω μπροστά σε μια οθόνη, καθώς η οπτική κόπωση ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάγκη χρήσης γυαλιών οράσεως.

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, να κάνει κανείς προκειμένου να προφυλαχτεί είναι να ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μάτια του για 20 φορές επί 20 δευτερόλεπτα, πράγμα που θα επαναλαμβάνει κάθε 20 λεπτά, καθώς θα εστιάζει σε ένα αντικείμενο που θα βρίσκεται 20 πόδια μακριά του, δηλαδή περίπου 6 μέτρα. Το σύστημα αυτό αποτελεί, κατά τους ειδικούς, τη λύση στα κουρασμένα από την οθόνη μάτια, αφού με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενυδάτωσή τους, η οποία μειώνεται αισθητά από τη συνεχή καθήλωσή τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Έντουαρντ Μάντελσον: «Ακολουθώντας το σύστημα 20-20-20-20, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών μπορούν πράγματι να επιτύχουν τη συχνή ενυδάτωση και την αναζωογόνηση των ματιών τους, καταπολεμώντας έτσι τα δυσάρεστα συμπτώματα».