Όσον αφορά τη γνώση, ισχύει το ρητό: «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Και όχι άδικα! Ακόμα κι αν είστε αναγκασμένοι να υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε να γίνετε για λίγο μαθητές και να αποκομίσετε σημαντικές γνώσεις, που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε ένα νέο, πιο φιλικό προς εσάς τρόπο ζωής. Να θυμάστε, λοιπόν, να λέτε: «Με τη σωστή διατροφή, μαθαίνω να…

… μην τρώω επειδή βαριέμαι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι ομολογούν ότι πολύ συχνά καταναλώνουν διάφορες λιχουδιές χωρίς καν να το καταλάβουν. Ιδιαίτερα το βράδυ, όταν κάθονται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, ασυναίσθητα έρχεται το φαγητό στο μυαλό τους. Κι έτσι κάνουν επιδρομή στην κουζίνα! Και, φυσικά, όλα αυτά με τον καιρό μετατρέπονται σε ανεπιθύμητα κιλά…   

… μην αγοράζω περιττά φαγώσιμα από το σουπερμάρκετ»

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή την παγίδα -στην οποία όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε πέσει κατά καιρούς- είναι να φτιάχνετε μια λίστα μόνο με αυτά που χρειάζεστε, προτού επισκεφτείτε το σουπερμάρκετ. Έτσι, θα αποφύγετε όλες αυτές τις θερμιδογόνες λιχουδιές, που συνήθως σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον καθώς προσπαθείτε να θυμηθείτε τι θέλετε να αγοράσετε, ψάχνοντας διερευνητικά τα ράφια. Και παράλληλα με τα λιγότερα κιλά, θα κερδίσετε και σε χρόνο αλλά και σε χρήματα!

… ανταμείβω καθημερινά τον εαυτό μου»

Ένα ζουμερό πορτοκάλι ή οποιοδήποτε αγαπημένο σας φρούτο, αποτελεί μια ικανοποιητική ανταμοιβή για την προσπάθειά σας, στο τέλος της ημέρας.

… εξασκώ την… τέχνη της σαλάτας»

Τα αναμεμειγμένα λαχανικά παντός είδους συστήνονται ανεπιφύλακτα στις διάφορες δίαιτες και αποτελούν απαραίτητο κομμάτι κάθε ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, δημιουργούν πάντα ένα όμορφο πιάτο, γεμάτο χρώματα και γεύσεις. Και, τέλος, ενδείκνυνται για να τις καταναλώσει κανείς χωρίς βιασύνη, μασώντας αργά, προκειμένου να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο στο γεύμα του, δηλαδή περίπου 20 λεπτά.   

… αντιστέκομαι στις λιγούρες»

Το «κλειδί» σε μια δίαιτα είναι να καταφέρεις να ελέγχεις τις απρόσμενες λιγούρες την πρώτη εβδομάδα. Και δεν λέει κανείς ότι είναι κάτι εύκολο, αλλά, όταν υπάρχει στόχος, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αν καταφέρετε τον πρώτο καιρό να χειραγωγήσετε τις στομαχικές (ή, μάλλον, εγκεφαλικές) ορμές σας, τότε θα έχετε επιτύχει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειάς σας!

… βάζω εφικτούς στόχους»

Όσο πιο πολλά υποσχόμενη είναι μια δίαιτα, τόσο πιο αναποτελεσματική είναι. Χρειάζεται υπομονή και συστηματική προσπάθεια σε μια λογική χρονική διάρκεια, προκειμένου να καταφέρει τελικά κάποιος να χάσει όντως τα περιττά κιλά, χωρίς όμως να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του. Τα πάντα μπορούν να γίνουν, αρκεί να μην υπερβάλλουμε ξεπερνώντας τα όρια!     

… μην απαξιώνω τον κόπο μου»

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που βγαίνουν από μια δίαιτα είναι να αισθάνονται ενοχές όταν, αφού έχουν χάσει το επιπλέον βάρος, υποπίπτουν σε μικρές ατασθαλίες προ δίαιτας εποχής. Όταν κάθε λιχουδιά μεταφράζεται ασυναίσθητα στο μυαλό σας σε κιλά, τότε θα μπορέσετε πιο εύκολα να μείνετε πιστοί στην υγιεινή σας διατροφή. Είναι ίσως μία από τις λίγες φορές που η ενοχικότητα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά!   

… μην είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου»

Όταν ακολουθείτε με σύνεση έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, δεν είναι κακό να επιτρέπετε, μία στο τόσο, να τρώτε κάτι «ελαφρώς απαγορευμένο». Αρκεί να μπορείτε να το αξιολογείται ως εξαίρεση και να μην καταλήξετε να το κάνετε κανόνα. Το να τρέφεστε σωστά επί 6 μέρες την εβδομάδα, μπορεί να σας επιτρέψει να προσθέσετε την 7η μέρα στο διαιτολόγιό σας π.χ. ένα γλυκό! Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να μην αναγκαστείτε ποτέ να πέσετε με τα μούτρα σε μια τούρτα, όταν θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σας μετά από ένα τεράστιο χρονικό διάστημα παντελούς αποχής.

… τρώω μαύρη σοκολάτα»

Όταν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή είναι μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Έχουν λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά (που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού) και συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της καλής διάθεσης. Πολλά «καλά» συγκεντρωμένα σε αυτά τα μικρά σκούρα κομματάκια, για να επιλέξετε οτιδήποτε άλλο!  

… αισθάνομαι ευεξία»

Καταναλώνοντας υγιεινές τροφές, εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας ψυχική και σωματική ισορροπία. Τα όργανα λειτουργούν σωστά, αφού τα εφοδιάζετε με το σωστό καύσιμο. Έτσι κερδίζετε διπλά, αφού αισθάνεστε ευεξία ενώ παράλληλα έχετε ανεβασμένη διάθεση, μιας και είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την εικόνα σας! Κι αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για κάθε άνθρωπο, δεν συμφωνείτε;  

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).