Όταν είσαι νέα μαμά, τα πράγματα στο μυαλό σου είναι κάπως μπερδεμένα. Παρόλο που κυκλοφορούν πολλά εγχειρίδια, που πραγματεύονται αναλυτικά την εγκυμοσύνη, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη γέννηση του μωρού, είναι λίγα αυτά που αναφέρονται στα σημεία-κλειδιά που κάθε πρωτάρα μαμά θα ήθελε να γνωρίζει για να κάνει τη ζωή της λίγο πιο εύκολη. Όπως, για παράδειγμα:

1. Πώς να τα βγάζεις πέρα με ελάχιστο έως καθόλου ύπνο;

Ξυπνώντας κάθε τρεις ώρες, για να ταΐσεις το μωρό (από τη μία), και ξοδεύοντας τόσο χρόνο ενδιάμεσα για να το νανουρίσεις (από την άλλη), η νέα μαμά θα είναι τυχερή αν καταφέρει να κοιμηθεί έστω και για 1 συνεχόμενη ώρα.

2. Τι χρειάζεται ν’ αγοράσεις για το νεογέννητο;

Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεται ν’ αγοράσεις ή -τουλάχιστον- με ποια σειρά πρέπει να τ’ αγοράσεις: Π.χ. ποια είναι τα σωστά καλλυντικά για τη βρεφική του φροντίδα;  

3. Πώς να πας τουαλέτα μετά τον τοκετό;

Είτε έχεις παρενέργειες από την επισκληρίδιο είτε πόνους στην πύελο (λεκάνη), οι πρώτες επισκέψεις στην τουαλέτα θα είναι μια πρόκληση. Για να διευκολύνετε κάπως τη διαδικασία, να καταναλώνετε τροφές με φυτικές ίνες και να πίνετε άφθονο νερό, και να σκέφτεστε ότι με τον καιρό τα πράγματα θα βελτιώνονται.  

4. Πώς να φωτογραφίζεις το μωρό σου;

Το ξέρεις ότι θέλεις να έχεις φωτογραφίες από το μωράκι σου σε όλες τις φάσεις του, αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το κάνεις καθώς μεγαλώνει;

5. Πώς να αποκωδικοποιήσεις το κλάμα του;

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να σταματήσεις το κλάμα του, αν ήξερες τι ακριβώς ήθελε.

6. Πότε να τρέξεις στο γιατρό και πότε να το αντιμετωπίσεις μόνη;

Είναι πολύ εύκολο για μια νέα μαμά να γίνει υποχόνδρια – ιδιαίτερα διαβάζοντας όλα αυτά που κυκλοφορούν χωρίς καμία επιστημονική εγκυρότητα στο Ίντερνετ. Ωστόσο, μερικές φορές ένας βήχας είναι απλά ένας βήχας! 

7. Πώς να μεταφέρεις ένα μωρό που κοιμάται από το αυτοκίνητο στο σπίτι, χωρίς να το ξυπνήσεις;

Το μόνο που χρειάζεται για να ανοίξει το μάτι του είναι απλά ένα ελαφρύ κουνηματάκι! 

8. Πώς να αγνοήσεις τις επικριτικές μαμάδες;

Θα υπάρξουν πολλές από αυτές, στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στον παιδότοπο, παντού. Κι ενώ μια ετοιμόλογη και αποστομωτική αντίδραση φαντάζει ως η κατάλληλη αντιμετώπιση, μερικές φορές είναι καλύτερα απλά να μην ασχολείσαι.

9. Πώς να κάνεις το σύντροφό σου να σε βοηθάει περισσότερο;

Βοήθησε στο να γίνει το μωρό, οπότε είναι δίκαιο να βοηθήσει και στο μεγάλωμά του επίσης. Εκτός από την ψυχική στήριξη που μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα του, ως νέος μπαμπάς είναι καλό να αναπτύξει και το δεσμό του με το νεογέννητο. 

10. Πώς να τα βγάλεις πέρα με τις ενοχές;

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να σκεφτεί ότι είναι η χειρότερη μαμά.

11. Πόσο πολύ αλλάζει η ζωή σου μετά το μωρό;

Στην πραγματικότητα, ίσως αυτό να είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σε προετοιμάσει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζωή μετά το μωρό δεν είναι τίποτα λιγότερο από υπέροχη!!!