Ακούγεται απλό: Αγάπα τον εαυτό σου, σωστά; Στην πραγματικότητα, όμως, είναι περίπλοκο και συχνά παρεξηγημένο. Η αυταγάπη είναι κάτι περισσότερο από ένα χαλαρωτικό ντους στο τέλος της εβδομάδας ή ένα ποτήρι κρασί ή ένα ωραίο βιβλίο. Όταν αγαπάς στ’ αλήθεια τον εαυτό σου, του φέρεσαι «αλλιώς» σε καθημερινή βάση.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, εξασφαλίζεις στον οργανισμό σου σωστή διατροφή και καλές συνήθειες ύπνου. Επιλέγεις ένα υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Ξεχωρίζεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι και επιλέγεις με σύνεση τους ανθρώπους που θες να συναναστρέφεσαι.

Όταν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, όταν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι πιο πιθανό να υιοθετείς ανθυγιεινές συνήθειες, όπως είναι το τσιγάρο, το ποτό, οι κενές και ανούσιες ανθρώπινες συναναστροφές, οι κακές εργασιακές συνθήκες και γενικότερα ο κακός τρόπος ζωής.

Μπορεί να μην είναι εφικτό να επιλέγουμε τα πάντα γύρω μας, αλλά αν πράγματι αγαπάμε τον εαυτό μας, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε αυτό που λέγεται «ζωή» όσο πιο όμορφο γίνεται.

Η αυταγάπη δεν είναι κάτι εγωιστικό – αντιθέτως, μάλιστα! Όταν έχεις καλή σχέση με τον εαυτό σου, τότε κι όλες οι υπόλοιπες σχέσεις σου θα βελτιώνονται διαρκώς. Επιπλέον, δίνεις ένα καλό παράδειγμα και στα παιδιά σου, μιας και (ως μαμά τους) είσαι το πρότυπό τους και θα είσαι η πρώτη που θα μιμηθούν στη δική τους ζωή.

Πώς, όμως, θ’ αγαπήσεις τον εαυτό σου;

Καταρχήν, αποδέχεσαι όλα τα καλά και τα κακά του παρελθόντος. Εκτιμάς όλα όσα πέτυχες και μαθαίνεις από τα λάθη σου. Καμιά φορά, για να προσπεράσεις το παρελθόν, χρειάζεται η συγχώρεση, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά πολύ λυτρωτικό όταν επιτευχθεί. Το παρελθόν έχει φύγει, και τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθείς στο παρόν και το μέλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ν’ αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου, να μένεις μόνη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, και να μάθεις ν’ απολαμβάνεις την παρέα ΣΟΥ. Δώσε τη σημασία που αξίζουν τόσο οι σκέψεις όσο και τα συναισθήματά σου, και κάνε αυτό που τελικά βαθιά μέσα σου πιστεύεις ότι είναι σωστό. Έχε αυτοσεβασμό. Προσπάθησε να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ν’ ανακαλύψεις τα ιδιαίτερα χαρίσματά σου και να είσαι περήφανη γι’ αυτό που είσαι. 

Ανίχνευσε και αποδέξου τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες σου. Όταν το κάνεις αυτό, η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Καμάρωσε για όλα αυτά που προσφέρεις, γιατί είναι πραγματικά σπουδαία, χωρίς καμία αμφιβολία!

Και πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι ότι η αυταγάπη είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Αγάπα τον εαυτό σου ΤΩΡΑ, όπως είναι, και δώσ’ του τη φροντίδα και τη στοργή που του αξίζει!   (Από τη συγγραφέα, μαμά και μπλόγκερ Cole Nemeth)