Φανταστείτε αυτό: Σας τηλεφωνούν στη δουλειά από το βρεφονηπιακό σταθμό για να σας ενημερώσουν ότι έγινε κάποιο λάθος. Στο άκουσμα της λέξης «λάθος» περνάνε από το μυαλό σας χιλιάδες πιθανά σενάρια, το καθένα πιο τρομακτικό από το άλλο. «Όταν λέμε ‘λάθος’», εξηγεί η γραμματέας, «εννοούμε ότι η βρεφοκόμος έδωσε κατά λάθος στο μωρό σας το μητρικό γάλα μιας άλλης μαμάς». Θα σκεφτόσασταν ότι σας κάνουν πλάκα κι ότι αυτή τη στιγμή ζείτε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της ζωής σας; Γιατί αυτό ακριβώς αισθάνεται μια ανώνυμη αναγνώστρια, που βιώνει στ’ αλήθεια αυτή την κατάσταση και το μοιράζεται με τις υπόλοιπες μαμάδες.

Όταν ενημερώθηκε από το σταθμό για το… μπέρδεμα, «φρίκαρε» (όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η ίδια). Κι ενώ ένιωσε μια ανακούφιση όταν η άλλη γυναίκα, της οποίας το μητρικό γάλα είχαν δώσει στο μωρό της, της έφερε όλα τα απαραίτητα ιατρικά αρχεία για την καλή κατάσταση της υγείας της, κάποιοι γονείς έσπευσαν να συμφωνήσουν και κάποιοι άλλοι να διαφωνήσουν μαζί της.

«Εντάξει, προφανώς ήταν ατύχημα, έγινε χωρίς καμία σκοπιμότητα, και το αγοράκι σας θα είναι μια χαρά. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα βέβαιος για τίποτα, αλλά σίγουρα δεν είναι και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί», γράφει κάποιος σ’ ένα σχόλιο.

Ένας άλλος διαφωνεί κάθετα: «Το μητρικό γάλα μπορεί να μεταφέρει στο μωρό μικρόβια, παθήσεις και οποιοδήποτε φάρμακο παίρνει η θηλάζουσα. Πώς μπορείς να ξέρεις τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό της άλλης μαμάς; Για να μην αναφερθώ στον HIV, του οποίου φορείς είναι οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς καν να το γνωρίζουν».

Με ποια από τις δύο απόψεις ταυτίζεστε περισσότερο; Και τι θα κάνατε αν έδιναν κατά λάθος στο δικό σας παιδί το μητρικό γάλα μιας άλλης γυναίκας;