Για κάποιες γυναίκες, η προσαρμογή στη μητρότητα γίνεται σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο, για κάποιες άλλες, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να καταφέρουν να μεταβούν ομαλά από τη μία κατάσταση στην άλλη και να οικειοποιηθούν το νέο τους ρόλο. Πόσο χρόνο, όμως; Πόσος καιρός χρειάζεται για να προσαρμοστεί μια νέα μαμά στα καινούργια δεδομένα της ζωής της;

Όπως δημοσιεύεται στη Daily Mail, σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι κατά μέσο όρο μια νέα μαμά χρειάζεται 4 μήνες και 23 μέρες για να εξοικειωθεί με τη μητρότητα. Το γεγονός ότι βιώνει πολλές απανωτές «πρωτιές» είναι καθοριστικό για την ψυχολογία της.

Όπως διαπίστωσαν, λοιπόν, οι ερευνητές, μετά από περίπου 5 μήνες, οι νέες μαμάδες αρχίζουν σιγά-σιγά να συνηθίζουν τη νέα τους καθημερινότητα, μαθαίνουν τη ρουτίνα του μωρού τους και αποκτούν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε παρουσιαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της έρευνας, το 57% των νέων μαμάδων παραδέχτηκε ότι «αυτές οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό ήταν δύσκολες, γιατί είχαν πολύ άγχος αν θα τα κάνουν όλα σωστά». Κι όταν οι ίδιες γυναίκες ξαναρωτήθηκαν λίγους μήνες μετά, 6 στις 10 δήλωσαν ότι, αν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω το χρόνο, θα εύχονταν να μην ανησυχούσαν τόσο πολύ εκείνο τον πρώτο καιρό με το μωρό τους.

Επιπλέον, 1 στις 5 νέες μαμάδες παραδέχτηκε ότι «δεν μίλησε σε κανέναν για τις ανησυχίες αυτές», από φόβο μήπως θεωρηθεί αποτυχημένη μαμά. Τέλος, το 25% δήλωσε ότι «ο σύζυγός τους προσαρμόστηκε πιο γρήγορα στο νέο του ρόλο ως μπαμπάς, γεγονός που έκανε τις ίδιες να νιώσουν φθόνο απέναντί τους».

Εσείς πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να εξοικειωθείτε με το νέο σας ρόλο ως μαμά, να προσαρμοστείτε στη ρουτίνα του μωρού σας και να απολαύσετε τη μητρότητα;