Αν προσπαθείτε καιρό να μείνετε έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, σίγουρα θα αναρωτιέστε μήπως πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό γονιμότητας. Πόσος, όμως, χρόνος θεωρείται ενδεδειγμένος για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν είστε μικρότερη των 35 ετών και δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από 1 χρόνο προσπάθειας, είναι ώρα να συμβουλευτείτε ένα γυναικολόγο γονιμότητας. Αν πάλι είστε μεγαλύτερη από 35, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό μετά το πέρας 6 μηνών ελεύθερης επαφής.

Ωστόσο, επειδή είναι γνωστό ότι ορισμένες παθήσεις επηρεάζουν τη γονιμότητα, θα ήταν συνετό να τις θεραπεύσετε προτού δαπανήσετε ολόκληρους 6 ή 12 μήνες προσπάθειας για φυσική σύλληψη. Μιλήστε στο γιατρό σας, αν έχετε ιστορικό με:

    Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου

    Ινομυώματα

    Ενδομητρίωση

    Πολυκυστικές ωοθήκες

    Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια

    Φραγμένες σάλπιγγες, έκτοπη κύηση ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση

    Προηγούμενη πυελική ή χειρουργική επέμβαση κοιλίας

    Χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτης, καρκίνος ή υποθυρεοειδισμός    

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ με μια συγκεκριμένη ασθένεια, κάποια συμπτώματα ή φυσικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Αναφέρετέ το στο γιατρό σας αν, παράλληλα με τις δυσκολίες να μείνετε έγκυος, αντιμετωπίζετε και κάποιο από τα ακόλουθα:

   Περίοδος που απουσιάζει ή είναι ακανόνιστη, επώδυνη και παρατεταμένη

   Καθημερινό πυελικό άλγος

   Τριχόπτωση

   Έντονη ακμή

   Υπερβολική τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα

Επιπλέον, να θυμάστε ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κατανάλωση περισσότερα από 300mg καφεΐνης καθημερινά (περίπου δύο μεγάλες κούπες καφέ), το υπερβολικό ή ελάχιστο βάρος μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά σας και την εγκυμοσύνη.

Για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας, φροντίστε να:

Παρακολουθείτε τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας και την τραχηλική βλέννα

Έρχεστε σε σεξουαλική επαφή τις μέρες της ωορρηξίας σας

Υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποβάλλοντας το στρες