Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να ταυτίζουν το χαιρετισμό μ’ ένα φιλί στο στόμα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ένα φιλί στο μάγουλο είναι αρκετό μεταξύ φίλων και γνωστών, και κρατούν το φιλί στο στόμα για τους αγαπημένους τους: το σύντροφό τους, τους γονείς τους και τα παιδιά τους. Μάλιστα, πολλές μαμάδες συνηθίζουν να δίνουν στα παιδιά τους φιλί στο στόμα όχι μόνο όταν είναι μωρά, αλλά και αργότερα, όταν μεγαλώνουν πια..

«Είτε είναι 9 είτε 13 είτε 17, όταν σου προσφέρουν ένα φιλί στο στόμα, δεν μπορείς να τους το αρνηθείς», ισχυρίζονται.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οι ειδικοί δεν συμφωνούν καθόλου με αυτή την τακτική. Σύμφωνα με τη δρ. Charlotte Reznick, Κλινική Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UCLA, σε σχετικό άρθρο στο «Yahoo! Parenting», το φιλί στο στόμα πρέπει να σταματά από μια ηλικία και μετά.

Δεδομένης της έναρξης της σεξουαλικής συνειδητοποίησης στα παιδιά γύρω στα 5 χρόνια τους, η ειδικός επισημαίνει: «Το φιλί στο στόμα μπορεί να είναι διεγερτικό… και αυτό προκαλεί τεράστια σύγχυση στο παιδί. Όταν η μαμά φιλάει στο στόμα τον μπαμπά και αντίστροφα, τι σημαίνει για ένα μικρό αγόρι ή κορίτσι να δίνει φιλί στο γονιό του στο στόμα; Αν μου ζητούσατε, λοιπόν, να σας απαντήσω στην ερώτηση ‘Πότε πρέπει να σταματήσω να φιλάω το παιδί μου στο στόμα;’, θα σας έλεγα ‘Αυτή τη στιγμή’».  

Ωστόσο, κάποιοι γονείς επιμένουν ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ερωτικό φιλί των γονιών με το γονεϊκό φιλί στα παιδιά. «Δεν είναι σωστό κάτι τόσο αθώο και τρυφερό να το μετατρέπουμε σε κάτι ανάρμοστο και επιζήμιο», ισχυρίζονται. Κι απ’ ό,τι φαίνεται η άποψη αυτή είναι δημοφιλής και στο Χόλιγουντ. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της διάσημης μαμάς Τζέσικα Άλμπα, ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για το ότι φιλάει τις κόρες της στο στόμα: «Αλήθεια, το βρίσκετε κακό; Μα, γιατί; Τα μωρά μου είναι. Εδώ οι άνθρωποι αφήνουν τα σκυλιά τους να τους γλύφουν στο στόμα!».

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Εσείς φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα ή το θεωρείτε υπερβολικό;