Το ξέρετε ότι θέλετε να τα πείτε, έτσι δεν είναι;

1. «Το μωρό μου είναι πιο όμορφο από το δικό σου!»

Όπως και να ‘χει, κάθε μαμά βλέπει το δικό της μωρό ως το πιο όμορφο όλου του κόσμου, κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

2. «Δεν μπορείς να μείνεις εδώ!»

Αυτό το σπίτι φιλοξενεί το πιο αξιολάτρευτο, μοναδικό, υπέροχο, λατρεμένο πλάσμα… δυστυχώς, δεν υπάρχει χώρος για κανέναν άλλον.

3. «Κάθε φορά που συγχαίρετε τον άντρα μου μπροστά μου, με πληγώνετε»

Η αλήθεια είναι ότι ο τοκετός είναι γυναικεία υπόθεση, και όσες το έχουν ζήσει ξέρουν καλά ότι ένας άντρας δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ τι περνάμε… ακόμα κι αν είναι ο δικός μας άντρας!

4. «Από τη μαμά του πήρε!»

Ναι, το μωρό μου είναι το πιο όμορφο του κόσμου (το είπαμε και παραπάνω), αλλά δεν βλέπεις ότι όλη αυτή την ομορφιά την πήρε από τη μαμά του;

5. «Το καλό που σου θέλω να είσαι υγιής»

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα θέλατε να πλησιάζει κανείς το μωράκι σας. Κάθε φορά, λοιπόν, που κάποιος αποφασίζει να το κάνει (και δεν ανήκει στον κλειστό κύκλο της οικογένειας), το λιγότερο που του επιτρέπετε είναι να μην είναι άρρωστος, να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και να είναι όσο πιο προσεκτικός γίνεται.

6. «Μπορείς να μου βάλεις ένα πλυντήριο ρούχων, αν έχεις την καλοσύνη;»

Όταν έχεις μωρό στο σπίτι, δεν έχεις χρόνο για τίποτα άλλο. Η φροντίδα του απαιτεί την 24ωρη αφοσίωσή σου… και μαζί τα ατέλειωτα πλυντήρια με τα ρουχαλάκια του, που φαίνεται να μην τελειώνουν ποτέ. Γι’ αυτό, μιας και πέρασες απ’ το σπίτι να μου ευχηθείς, δεν μου βάζεις κι ένα πλυντήριο; Κι αν έχεις την καλοσύνη, μπορείς και να τ’ απλώσεις… κι αν έχεις χρόνο, μάζεψ’ τα και σιδέρωσέ τα κιόλας… Θα με υποχρέωνες ειλικρινά!  

7. «Μην ξανακούσω από κανέναν για κούραση»

Το ξέρω ότι όλοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητα, αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω επίσημα ότι εγώ είμαι ο… εφευρέτης της κούρασης. Είμαι ο πρωταθλητής της τρεχάλας, ο αυτοκράτορας της εξάντλησης και ο βασιλιάς της κόπωσης. Θέλετε κι άλλες αποδείξεις για να πειστείτε; Δεν ξέρω τι μέρα είναι, τι εποχή έχουμε και δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που έκανα ντους. Και μέχρι να μου αποδείξετε ότι έχετε κοιμηθεί όρθιοι, το έπαθλο αυτό μου ανήκει!

8. «Φέρε και φαγητό μαζί»

Αν σκοπεύεις να μου κάνεις επίσκεψη για να δεις το μωρό, μην περιμένεις ότι θα σου βγάλω και… πιάτο! Όχι μόνο δεν προλαβαίνει κανείς να μαγειρέψει σ’ αυτό το σπίτι, αλλά ακόμα και τα ντουλάπια του είναι άδεια. Οπότε δεχόμαστε κάθε προσφορά, είτε πρόκειται για μαγειρευτό είτε για έτοιμο φαγητό – τα πάντα καλοδεχούμενα! Και να είσαι σίγουρη ότι, αν έρθεις με τα χέρια γεμάτα, θα ανταμειφθείς με την πιο γλυκιά αγκαλιά του κόσμου!  

9. «Μη με ρωτάς τι να κάνεις. Απλά κάνε ό,τι μπορείς»  

Σε παρακαλώ, μη με ρωτάς πώς να με βοηθήσεις – με φέρνεις σε δύσκολη θέση ζητώντας μου να σου δώσω οδηγίες. Αν θες πραγματικά να με βοηθήσεις, κοίτα γύρω σου και κάνε ό,τι πρέπει να γίνει: Μαγείρεψε, καθάρισε, ψώνισε, συμμάζεψε, άλλαξε πάνα, κάνε μπέιμπι σίτινγκ… κάνε οτιδήποτε, κι εγώ θα σε ευγνωμονώ για πάντα και θα σ’ το ανταποδώσω με το παραπάνω στην πρώτη ευκαιρία! 

10. «Το στήθος μου κοντεύει να εκραγεί – ώρα να φεύγεις!»

Μιας και ακόμα δεν έχω κατακτήσει την… τέχνη του θηλασμού με διακριτικό τρόπο, δεν θέλεις να ξέρεις πώς γδύνομαι, πώς χρειάζομαι τουλάχιστον 40 λεπτά για να βρω τη σωστή θέση και πώς ψιθυρίζω τις σιωπηρές προσευχές στους θεούς της γαλουχίας για να πετύχω την τέλεια, ανώδυνη «σύνδεση» με το μωρό πριν εκραγεί το στήθος μου. Για όλ’ αυτά, λοιπόν, προσπάθησε να καταλάβεις την ανάγκη μου για ιδιωτικότητα. Καλή, χρυσή, αλλά ώρα να φεύγεις!    

(Από τη μαμά και μπλόγκερ Lori Garcia)