Μπορεί το παιδί μου να φάει κάτι που του έπεσε στο πάτωμα;

Έχει συμβεί σε όλους μας, αλλά συχνά συμβαίνει και με τα παιδιά μας...Να έχει πέσει ένα μπισκότο στο πάτωμα και να σκύψουν αμέσως για να το φάνε! Πόσο επικίνδυνη είναι όμως αυτή η συνήθεια; Μια νέα έρευνα απαντά! 
6 Οκτωβρίου 2015 | 12:29

Η ιδέα ότι το φαγητό δεν προλαβαίνει να μολυνθεί αν αγγίξει στιγμιαία (για 3 δευτερόλεπτα) το πάτωμα είναι παλιά, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις εάν αυτό αληθεύει ή όχι. Το θέμα αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν επιστήμονες από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MMU), οι οποίοι εξέτασαν πέντε τρόφιμα για να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων. Έτσι, πέταξαν στο πάτωμα ψωμί με μαρμελάδα, βρασμένα ζυμαρικά, ζαμπόν, ένα απλό μπισκότο και αποξηραμένα φρούτα, αφήνοντάς τα για ακριβώς 3, 5 και 10 δευτερόλεπτα. Η επιλογή των τροφίμων δεν ήταν τυχαία: αποτελούν είδη ευρείας κατανάλωσης και όλα έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό – παράγων ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη βακτηρίων όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα τρόφιμα πριν και μετά την… αποκομιδή τους από το πάτωμα, για να διαπιστώσουν εάν είχαν «κολλήσει» βακτήρια. Το φαγητό που πέφτει πάνω στο πάτωμα γεμίζει μικρόβια, καθώς και τοξίνες που ενδέχεται να έχουν εισέλθει στο σπίτι από τα παπούτσια σας. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το σκύλο σας, αλλά δεν είναι καλό για το μωρό σας! Ακόμη και στο σπίτι σας λοιπόν, ίσως να μην αξίζει να εκτεθείτε σε μικρόβια για να «σώσετε» μια μπουκιά φαγητού.

Ποια τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα όταν πέσουν κάτω; Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη ήταν πιο ασφαλή για κατανάλωση, διότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια. Με άλλα λόγια, τόσο το ζαμπόν (περιέχει πολύ αλάτι) όσο και το ψωμί με τη μαρμελάδα (αλάτι και ζάχαρη, αντιστοίχως) περιείχαν ελάχιστες ενδείξεις βακτηρίων όταν οι ερευνητές τα σήκωσαν από το πάτωμα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Αντιθέτως, τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα ζυμαρικά μολύνθηκαν με το βακτήριο κλεμπσιέλλα μέσα σε 3 δευτερόλεπτα – το βακτήριο αυτό ενοχοποιείται για πολλά νοσήματα, όπως πνευμονία, ουρολοιμώξεις, σηψαιμία και λοιμώξεις των μαλακών μορίων του σώματος. Τα μπισκότα απεδείχθη ότι είναι ασφαλή ακόμα κι αν αφεθούν για 10 δευτερόλεπτα στο πάτωμα, επειδή έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νερό. 

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Σε ποια ηλικία «κλειδώνει» η νοημοσύνη; 5 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Παιδί: Μην το αποθαρρύνετε όταν μετρά με τα δάχτυλα 5 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Το παράδοξο της γονεϊκότητας: Ευτυχία παρά την κούραση 4 Δεκεμβρίου 2025, 19:00
Tips για γονείς: Πώς να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά σας 4 Δεκεμβρίου 2025, 14:00
Παιδιά: Τι σημαίνει η υπερευαισθησία σε φώτα και ήχους; 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Terrible twos: Κατανοώντας τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των παιδιών 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Γονείς: Πώς επηρεάζουν τη γνωστική ικανότητα του παιδιού; 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:00
Οθόνες: Πώς μπορούν να ωφελήσουν το παιδί; 3 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Μαθήματα “slow-living” από τους παππούδες που ωφελούν τα παιδιά 2 Δεκεμβρίου 2025, 19:00
Μήπως το παιδί σας είναι ένας μικρός «ζωγράφος»; 2 Δεκεμβρίου 2025, 15:00
Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί περνάει καλά στο σχολείο 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Υγιή νήπια: Τι ανάγκες έχουν τα πρώτα χρόνια 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Όταν τα παιδιά ψάχνουν «παραθυράκια» στους κανόνες 1 Δεκεμβρίου 2025, 14:00
Παιδιά: Εσωτερικεύουν ό,τι διαβάζουν 1 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Παιδιά: Πώς συνδέεται η εποχή γέννησης με την εξυπνάδα; 1 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version