Όλοι ξέρουμε ότι με καλές διατροφικές συνήθειες και καθημερινή σωματική δραστηριότητα,  είμαστε σε «καλό δρόμο» για μια υγιή ζωή. Εύκολο να το λέμε, αλλά τις περισσότερες φορές δύσκολο να το ακολουθήσουμε.  Άλλη μία απόδειξη ότι η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη.
Είναι γεγονός ότι ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια…για σωματική δραστηριότητα.  Ίσως να είναι άλλη μια δικαιολογία που βάζουμε στον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι ότι μας είναι τόσο εύκολο να  πέσουμε στην παγίδα των ανθυγιεινών σνακ και της καθιστικής ζωής παρακολουθώντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο internet.  Κάτι που θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον…τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας αν ακολουθήσουν τις συνήθειες μας.
Κι επειδή όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, καθημερινής εξάσκησης και παραδειγματικής συμπεριφοράς, η αρχή πρέπει να γίνεται από τους γονείς, σωστά, συστηματικά και  ισορροπημένα για να μιμηθούν, να μάθουν και να ακολουθήσουν και τα παιδιά. Υιοθετώντας κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες στην οικογενειακή ρουτίνα μας και ουσιαστικά αλλάζοντας προς το καλύτερο τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας, τότε έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την θωράκιση της υγείας μας, τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών μας. Και αυτό είναι το πιο μεγάλο απόκτημα, η σοφότερη μέριμνα που μπορούμε να πράξουμε για τη θωράκιση του σπουδαιότερου δώρου: της ίδιας της ζωής μας.  
Γυμνάζεστε καθημερινά

–  Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. –   Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, συμπεριλαμβάνοντας  μέσα σ’ αυτό τον χρόνο και έντονες δραστηριότητες που τους κάνουν να «λαχανιάζουν και να ιδρώνουν. –   Πάνω απ’ όλα… δώστε σαν γονείς το καλό παράδειγμα έχοντας θετική στάση απέναντι στη δραστήρια ζωή και άσκηση.

Να πίνετε νερό
  • –  Όταν διψάτε, πίνετε νερό.  Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή… κυρίως γιατί δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη που θα βρείτε σε αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και άλλα ζαχαρούχα ποτά.
  • –  Για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών, προτιμήστε γάλα μειωμένων λιπαρών, είναι  θρεπτικό και πλούσιο σε πηγή ασβεστίου.
  • –  Προτιμήστε να δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε τα φρούτα σε κομμάτια και όχι σε χυμούς που περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες.
Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • –  Φροντίστε ώστε το παιδί να καταναλώνει καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην μείωση πολλών χρόνιων παθήσεων.
  • –  Ιδανικό είναι να τρώτε 2 μερίδες φρούτων και 5 μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.
  • –  Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να εντυπωθούν στο μυαλό μας σαν το ιδανικό πρόχειρο φαγητό … γι’ αυτό και φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας.
Κλείστε την τηλεόραση και «κουνηθείτε»
  • –  Η καθιστική ώρα ή ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά (αλλά και εμείς οι ενήλικοι) βλέποντας τηλεόραση, σερφάροντας στο internet, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφιερώνουν τα παιδιά πάνω από 2 ώρες την ημέρα για διασκέδαση στη μικρή οθόνη ή τον υπολογιστή.
  • –  Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην ξεχνάμε να κλείνουμε την τηλεόραση, κυρίως στις ώρες φαγητού και μελέτης. Η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι ανοιχτή ούτε για να παρακολουθούμε εμείς οι ενήλικοι όταν τα παιδιά βρίσκονται στο χώρο για να παίξουν.
  • –  Προγραμματίστε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ερεθίσματα, εντός και εκτός σπιτιού (σπορ, καλλιτεχνικές ενασχολήσεις, δραστηριότητες με την οικογένεια και με συνομηλίκους κ.λπ.) 
Κάντε πιο υγιεινές επιλογές σε σνακ
  • –  Αν καταφέρουμε να μάθουμε στα παιδιά να καταναλώνουν «έξυπνες» και υγιεινές τροφές που δεν θα τα φορτώσουν με περιττές και άχρηστες θερμίδες, τότε μπορεί ακόμη και να καλυφθούν κάποια διατροφικά τους κενά (αν έχουν).
  • –  Τα σνακ από φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα μειωμένων λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης είναι οι υγιεινότερες επιλογές.
  • –  Περιορίζετε τα σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λίπη – όπως τα πατατάκια, κέικ και σοκολάτα – που μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία σε παιδιά.
Με την συνεργασία της κας Νίκης Τσιγκρή (διαιτολόγος – διατροφολόγος)
πηγή: www.healthykids.nsw.gov.au