Τα χέρια σας -τώρα με το κρύο- χρειάζονται προσοχή και περιποίηση όσο ποτέ άλλοτε.
Τα χέρια σας, όπως και το υπόλοιπο σώμα αλλά και το πρόσωπο, έχουν κι αυτά ανάγκη για σωστή και ολοκληρωμένη περιποίηση, καθώς γερνούν και ταλαιπωρούνται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Ιδιαίτερα μετά την εγκυμοσύνη, είναι πιο στεγνά, ερεθίζονται, σκάνε. Στο επάνω μέρος της παλάμης υπάρχουν ελάχιστοι σμηγματογόνοι αδένες ενώ στο εσωτερικό της κανένας και γι’ αυτό δεν έχουν καμία φυσική προστασία.  Το νερό, η χρήση απορρυπαντικών, οι καιρικές μεταβολές αλλά και οι τριβές τα κάνουν να χάνουν την απαλότητα και την ελαστικότητά τους, να ξεραίνονται και ν’ αφυδατώνονται.
Η επιλογή των προϊόντων περιποίησης των χεριών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Οι κρέμες που κυκλοφορούν δροσίζουν, απαλύνουν, περιποιούνται τα ταλαιπωρημένα χέρια, δεν αφήνουν ίχνη λιπαρότητας (οι περισσότερες) και δημιουργούν ένα αόρατο στρώμα προστασίας. Τα προϊόντα για την περιποίηση των χεριών θα πρέπει να τα έχετε κάθε στιγμή μαζί σας για να τα χρησιμοποιείτε όπoτε νιώθετε την ανάγκη.

Ο δεκάλογος της περιποίησης των χεριών

1.  Η φροντίδα των χεριών ξεκινά από το σαπούνι με το οποίο τα πλένετε. Απαλό και κρεμώδες, το σαπούνι που χρησιμοποιείτε για το μωρό ή το παιδί σας είναι ιδανικό και για σας.
2.  Αμέσως μετά πρέπει να στεγνώσετε σχολαστικά τα χέρια και να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα χεριών.
3.  Για να βελτιώσετε την όψη των χεριών και να την διατηρήσετε, πρέπει να βελτιώσετε την διατροφή σας.
4. Να φοράτε γάντια για κάθε δουλειά του σπιτιού αλλά και έξω για να σας προστατεύουν από το κρύο.
5.  Να χρησιμοποιείτε μια κρέμα περιποίησης για τα χέρια κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά κυρίως το πρωί και το βράδυ πριν τον ύπνο. Το βράδυ, μια καλή ιδέα είναι να απλώσετε στα χέρια σας την θρεπτική κρέμα  που χρησιμοποιείτε για το πρόσωπο, που θα τους δώσει τροφή και ελαστικότητα.
6.  Με την πρώτη ευκαιρία κάντε μασάζ με φυσικά λάδια στα χέρια και τα νύχια σας, αφού τα πλύνετε και τα σκουπίσετε προσεκτικά. Δοκιμάστε καλέντουλα, αμυγδαλέλαιο, jojoba oil, ελαιόλαδο ή ακόμη και γλυκερίνη με λίγες σταγόνες λεμόνι. Περιέχουν βιταμίνες και μαλακτικά συστατικά που δίνουν τροφή κι ελαστικότητα στα χέρια. Είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιήστε ελαφρώς χλιαρά.
7.  Οι κινήσεις του μασάζ πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές. Ξεκινήστε από τις άκρες των δακτύλων, τρίβοντάς τα ένα-ένα, τρίψτε κυκλικά και τα νύχια και συνεχίστε προς τα πάνω, μέχρι τον καρπό.
8.  Το υπόλοιπό από την μάσκα που θα βάλετε στο πρόσωπό σας μην το σκουπίσετε. Είναι ευεργετική και για την επιδερμίδα των χεριών σας. Αφήστε την να δράσει για μερικά λεπτά.
9. Όταν κάνετε πίλινγκ στο πρόσωπο ή στο σώμα σας, μην παραλείπετε να κάνετε το ίδιο και στους καρπούς σας.
10.  Αν τα χέρια σας είναι πολύ ταλαιπωρημένα, χρησιμοποιήστε αρκετή ποσοτητα κρέμας χεριών, χωρίς να περιμένετε να απορροφηθεί, φορέστε γάντια (κατά προτίμηση βαμβακερά) και αφήστε την να δράσει όλη την νύχτα ή για λίγες ώρες,