Θα σας εξέπληττε να μάθετε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία μιας νέας μητέρας στο κομμάτι του θηλασμού είναι η υποστήριξη που παίρνει από το σύζυγό της; Οι μπαμπάδες συνήθως μένουν έκπληκτοι όταν ακούν ότι έχουν αυτόν τον αντίκτυπο και είναι όλο αυτιά για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με το θηλασμό. 1. Ο θηλασμός είναι φυσικός, αλλά όχι εύκολος Ακριβώς όπως το να μάθει κανείς να οδηγεί αυτοκίνητο, χρειάζεται χρόνος και πρακτική για να μάθει μια γυναίκα να θηλάζει. Η σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης που προσφέρει ο πατέρας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μετρηθεί. Εάν προσφέρει ενθάρρυνση και εκτίμηση, όχι μόνο θα είναι πιο πιθανό να βοηθήσει τη μητέρα, αλλά εκείνη θα θυμάται ότι ήταν εκεί ο σύντροφός της όταν τον χρειαζόταν.

2. Η θέση είναι το παν

Δεδομένου ότι ο πατέρας μπορεί να βλέπει τη μαμά και το μωρό από μια διαφορετική γωνία από αυτή που είναι, πιθανότατα θα έχει προτάσεις για τη θέση της ή ίσως μπορεί να προσθέσει ένα μαξιλάρι εδώ ή εκεί για να κάνει τα πράγματα πιο άνετα γι’ αυτήν. 3. Μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της μητέρας

Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε, από το να τρίβει τον ώμο της μητέρας μέχρι να της φέρει ένα ποτήρι νερό ή κάτι για να φάει ενώ θηλάζει. Ακόμα, μπορεί να κάνει μασάζ στο στήθος της μητέρας όταν το βρέφος είναι έτοιμο να θηλάσει. Τα πράγματα που μπορεί να τσεκάρει είναι τα εξής: Είναι η μητέρα χαλαρή; Βγαίνει το γάλα; Παίρνει αρκετό γάλα το βρέφος; Είναι το μωρό αρκετά χαλαρό ώστε να θηλάσει; Είναι καλά τοποθετημένο; 4. Μπορεί να ταΐσει ένα μωρό που θηλάζει Μετά από 3-4 εβδομάδες, η μητέρα μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί αντλίες μαστού, δίνοντας στον μπαμπά την ευκαιρία να ταΐσει το μωρό του ένα μπουκάλι μερικές φορές. Αυτό μπορεί να είναι στη μέση της νύχτας, έτσι ώστε η μαμά να μπορεί να κοιμηθεί (αν και μερικές μαμάδες ενοχλούνται στους μαστούς αν το μωρό χάσει μια σίτιση) ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε η μαμά να μπορεί να βγει για λίγο χωρίς να ανησυχεί για το αν το μωρό πεινάει. Το τάισμα είναι μια βασική εμπειρία σύνδεσης με το μωρό, που ο μπαμπάς καλό είναι να τη μοιραστεί με το μικρό του.

5. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες της μητέρας Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο. Οποιαδήποτε δουλειά σχετικά με το σπίτι ή το μωρό (μπάνιο, μασάζ, νανούρισμα) αναλάβει ο πατέρας, θα πάρει ένα βάρος από τη μαμά. Διαφορετικά, η νέα μητέρα ενώ κάθεται και θηλάζει θα σκέφτεται αγχωμένη όλα αυτά που πρέπει να κάνει.