To ίδιο και οι εργαζόμενοι ώστε να μάθουν ποιοι κίνδυνοι κρύβονται όσο δουλεύουν εκεί. Η Motion Rail Ltd, που έχει έδρα το Ebbw Vale της Ουαλίας, έχει σχεδιάσει δύο εικονικά εκπαιδευτικά προγράμματα για να διδάξει τα παιδιά. Η επικεφαλής του Motion Rail, Emma Gilchrist, είπε ότι δόθηκε στα παιδιά ένα επίπεδο περάσματος και έπρεπε να το διασχίσουν με ασφάλεια ακολουθώντας σωστά τα βήματα. Τόνισε ότι ο σκοπός ήταν να υπογραμμίσει τη σημασία του να μην κοιτάζεις το κινητό ή αποσπάσαι όταν κάνεις κάτι άλλο.

‘Αν τα παιδιά περάσουν τη λευκή γραμμή ενώ πρέπει να μην το κάνουν, το τραίνο θα περάσει. Τους χτυπά αλλά δεν βλέπουν κάπου αίμα. Τα περισσότερα παιδιά γέλασαν, δεν τρόμαξαν και θεώρησαν ότι αν το αντιμετωπίσουν αστεία, θα θυμούνται καλύτερα αυτό που διδάχθηκαν’. Το 2016-2017, 39 άνθρωποι πέθαναν στις βρετανικές σιδηροδρομικές γραμμές (6 εργαζόμενοι και 33 επιβάτες). Την ίδια περίοδο, 5.676 εργάτες τραυματίστηκαν, με 164 περιπτώσεις να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το πρόγραμμα έχει ως επιπλέον στόχο να ενημερώσει τους εργάτες για το πότε πρέπει να απομακρύνονται όταν πλησιάζει ο συρμός μέσα από το να βιώνουν εικονικά ένα αληθινό σενάριο σε ασφαλείς συνθήκες.