Σε αυξημένα ποσοστά η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

Σήμερα οι μέλλουσες μητέρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης, συγκριτικά με το παρελθόν, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποστηρίζει ότι συγκριτικά με τις μητέρες τους οι σημερινές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που κυοφόρησαν μεταξύ 2012-2016 διέτρεχαν τον μεγαλύτερο […]
18 Ιουλίου 2018 | 06:00

Σήμερα οι μέλλουσες μητέρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης, συγκριτικά με το παρελθόν, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποστηρίζει ότι συγκριτικά με τις μητέρες τους οι σημερινές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που κυοφόρησαν μεταξύ 2012-2016 διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υψηλό σκορ στον έλεγχο για κατάθλιψη.

«Ο λόγος είναι προς το παρόν άγνωστος και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του ευρήματος αυτού», λέει η Δρ Ρεμπεκα Πηρσον επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από δύο γενιές γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο: σχεδόν 2.400 που είχαν γεννήσει την περίοδο 1990-1992 και 180 κόρες αυτών, που είχαν γεννήσει την περίοδο 2012-2016.

Όλες είχαν ελεγχθεί για συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και μεταξύ της πρώτης γενιάς καταγράφηκε ποσοστό 17% με ψηλό σκορ κατάθλιψης, συγκριτικά με το 25% της δεύτερης γενιάς.

Αφού οι επιστήμονες συνεκτίμησαν και αρκετούς άλλους παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο και αν επρόκειτο για την πρώτη κύηση, εκείνες που άνηκαν στη δεύτερη γενιά γυναικών είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλό σκορ κατάθλιψης.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, εικάζουν ότι γενικά η κατάθλιψη καταγράφει αυξητικές τάσεις στις νεαρές γυναίκες σήμερα, συνεπώς δεν είναι περίεργο που καταγράφεται παρόμοια τάση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, οι νέες μητέρες σήμερα είναι πιθανότερο να εργάζονται και να δέχονται μεγάλη επαγγελματική πίεση αλλά και στο σπίτι.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Φιτελσον, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη σχολιάζει ότι «η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είναι συχνή. Είναι η συχνότερη επιπλοκή της κύησης. Και πρέπει θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν τον τρόπο να την διαχειριστούμε».

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για συμπτώματα κατάθλιψης σε όλες τις εγκύους και αναλόγως των ευρημάτων να συστήνεται ψυχολογική υποστήριξη. Αν είναι σοβαρή η κατάσταση θα πρέπει να χορηγούνται αντικαταθλιπτικά.

Βέβαια, η αντικαταθλιπτική αγωγή ενέχει κινδύνους για την κύηση, αλλά και η απουσία θεραπείας επίσης, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης. Ενώ φυσικά ελλοχεύει και ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης. της Μαίρης Μπιμπή

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version