Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παίρνουν απότομα βάρος διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε παχύσαρκους εφήβους, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές του Κέντρου Παιδιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Λέιπζιγκ υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα κρίσιμο διάστημα στην πρώιμη παιδική ηλικία, μεταξύ δύο και πέντε ή έξι ετών, που μπορεί να τεθεί η βάση για μια μετέπειτα μόνιμη κατάσταση πλεονάζοντος βάρους.

Η μελέτη εστίασε σε 51. 505 παιδιά στη Γερμανία των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε μετρηθεί κατ’ επανάληψη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έφηβοι με φυσιολογικό βάρος είχαν υπάρξει και νήπια με φυσιολογικό βάρος. Αντιθέτως, πάνω από τους μισούς παχύσαρκους εφήβους είχαν ήδη περιττά κιλά ή ήταν παχύσαρκοι από την ηλικία των πέντε ετών. Και ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την εφηβική παχυσαρκία ήταν η ταχύτερη του φυσιολογικού αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ δύο και έξι ετών.

Ο Δρ Μάικλ Φριμαρκ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ και σχολιαστής της μελέτης σημειώνει ότι «τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά καθώς αναδεικνύουν ένα αναπτυξιακό «παράθυρο» που λειτουργεί ως ισχυρός προγνωστικός δείκτης της παχυσαρκίας στην εφηβεία».

Όπως εξηγεί στην αρχή της ζωής ο άνθρωπος συσσωρεύει λίπος γιατί του είναι αναγκαίο για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Έτσι μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, ο ΔΜΣ θα πρέπει να είναι υψηλότερος αυτού της πρώιμης βρεφικής ηλικίας. Μετά όμως ο ΔΜΣ αρχίζει σταδιακά να μειώνεται καθώς το παιδί ψηλώνει και κινείται περισσότερο χάνοντας το λεγόμενο «βρεφικό λίπος». Έτσι ο ΔΜΣ φτάνει σε ένα χαμηλό όριο σε ηλικία περίπου πέντε ή έξι ετών. Αλλά έπειτα αρχίζει και πάλι να αυξάνει ώστε να μπορεί το παιδί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της παιδικής και μετέπειτα εφηβικής ηλικίας.

Σύμφωνα όμως με τον Δρ Φριμαρκ, η μελέτη δείχνει ότι αν αυτή η ανάκτηση του βάρους αρχίζει νωρίς ή αν τα παιδιά δεν χάνουν το βρεφικό λίπος τότε ο κίνδυνος εφηβικής παχυσαρκίας είναι υπαρκτός και αυξημένος.

Βέβαια, θα πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του παιδιού, όπως αν έχουν θηλάσει ή όχι, και αν οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης ή όχι. της Μαίρης Μπιμπή