Κάθε γονιός έχει νιώσει κάποια στιγμή παρείσακτος επειδή το παιδί λέει ότι αγαπάει περισσότερο τον άλλο ή κλαίει επειδή είναι στη δουλειά και τον θέλει. Αυτή η συμπεριφορά του παιδιού όμως, αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του. Τώρα ξεκινά να αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του είναι δύο ξεχωριστοί άνθρωποι και πώς μπορεί να πάρει διαφορετικά πράγματα από τον καθένα. Αν δεν είστε ο αγαπημένος του σε αυτήν τη φάση, καταπιείτε το και ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές.

  • Μην το παίρνετε προσωπικά. Το παιδί αποκτά την ανεξαρτησία του και αναπτύσσει τις προσωπικές του προτιμήσεις σε όλα τα θέματα. Το λεξιλόγιό του διευρύνεται και μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από τις λέξεις. Ενίοτε, δεν το κάνει με ευχάριστους τρόπους και δεν κατανοεί ότι μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματά σας. Δείξτε ψυχραιμία γιατί αν θυμώσετε, αυτό θα σπρώξει το παιδί πιο μακριά. Αντιθέτως, ενθαρρύνετε τη σύνδεση με τον άλλο γονέα ώστε να ξέρει ότι θα το δεχτείτε όταν γυρίσει στην αγκαλιά σας. Εξάλλου, τα νήπια αλλάζουν συνέχεια γνώμη και προτίμηση.
  • Περάστε χρόνο μαζί. Αναζητήστε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί σαν οικογένεια, όπως τουβλάκια ή πικνικ. Παρακολουθήστε πώς αλληλεπιδρά το παιδί και με τους δύο σας. Φανείτε υποστηρικτικοί μεταξύ σας ώστε να δει το παιδί ότι υπάρχει αγάπη και μπορεί να περνά διαφορετικά με τον καθένα.
  • Βρείτε τις ρουτίνες σας. Τα νήπια λατρεύουν την προβλεψιμότητα και παθαίνουν λιγότερες κρίσεις όταν ξέρουν ποιος κάνει τι κάθε μέρα. Όταν έχετε συγκεκριμένο ρόλο, ξέρετε πώς θα περνάτε μαζί το χρόνο σας.
  • Κλείστε ραντεβού. Όταν οργανώνετε μαζί μία έξοδο για να κάνετε κάτι που του αρέσει, είναι σαν να του κάνετε ένα όμορφο δώρο. Επίσης, του δίνετε τη δυνατότητα να περάσει ιδιαίτερο χρόνο και να ‘δεθεί’ μαζί σας.