Το αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ «Η Παναγία των Παρισίων» από σκοτεινό και δραματικό, έγινε πολύχρωμο και περισσότερο ερωτικό για χάρη των μικρών παιδιών.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Disney το 1996 και άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία της αμερικάνικης κουλτούρας.

Η 34η ταινία μεγάλου μήκους της εταιρείας παραγωγής έχει αρκετές διαφορές από το βιβλίο καθώς η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον Κουασιμόδο και την προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία.

Με παραγωγή που έγινε στην περίοδο γνωστή και ως Αναγέννηση της Disney, η ταινία θεωρείται ως μια από τις πιο σκοτεινές ταινίες κινουμένων σχεδίων της εταιρείας λόγω των ώριμων θεμάτων της, παρόμοιων θεμάτων ταινιών όπως «Το Μαύρο Καζάνι» και κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο των ’90s, όπου τα πρώτα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς της Disney «Gargoyles», με την ιδίου βαθμού σκοτεινότητα, προβάλλονταν στην Αμερικανική τηλεόραση.

Σκηνοθέτες της ταινίας είναι οι Γκάρι Τρούσντεϊλ και Κερκ Γουάις, οι οποίοι είχαν σκηνοθετήσει την Πεντάμορφη και το Τέρας, ενώ ο παραγωγός είναι ο Ντον Χαν, παραγωγός τόσο της Πεντάμορφης και του Τέρατος όσο και του Βασιλιά των Λιονταριών.

Η σύνθεση των τραγουδιών της ταινίας ανήκει στον Άλαν Μένκεν και οι στίχοι στον Στίβεν Σβαρτζ. Στους χαρακτήρες της ταινίας δανείζουν τις φωνές τους οι Τομ Χουλς, Ντέμι Μουρ, Τόνι Τζέι, Κέβιν Κλάιν, Πολ Καντέλ, Τζέισον Αλεξάντερ, Τσαρλς Κίμπουργκ, Ντέιβιντ Όγκντεν Στιρς και Μαίρη Γουίκς (στον τελευταίο της κινηματογραφικό ρόλο).

Η Παναγία των Παρισίων κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 1996 με θετικές κριτικές και εμπορική επιτυχία. Τα ακαθάριστα έσοδά της ξεπέρασαν τα 325 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και ήταν η πέμπτη υψηλότερη κυκλοφορία με ακαθάριστα έσοδα του 1996. Έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Χρυσής Σφαίρας για Καλύτερη Μουσική.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ο Σάκης Ρουβάς έδωσε τη φωνή του στον Κουασιμόδο και η Πέμη Ζούνη στην Εσμεράλδα, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.