Όταν κάνει εμετό και έχει διάρροια που διαρκεί μία ή δύο ημέρες, έχει κρυώσει. Αλλά υπάρχουν και άλλα συνήθη αίτια που προκαλούν το στομαχόπονο κι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει καλύτερα.

Δυσκοιλιότητα και αέρια

Πώς νιώθει: έχει κράμπες και νιώθει φουσκωμένο

Τι συμβαίνει: αν έχουν περάσει δύο μέρες ή και περισσότερο και το παιδί δεν έχει ενεργηθεί, τότε ο στομαχόπονος προκαλείται από δυσκοιλιότητα. Είναι συνήθως ο πιο συνηθισμένος λόγος. Θα μπορούσε να έχει δυσκοιλιότητα, ακόμα κι αν επισκέπτεται τακτικά την τουαλέτα. Κάποια παιδιά έχουν περισσότερα αέρια από άλλα, ειδικά αν παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: σιγουρευτείτε ότι το παιδί πίνει πολύ νερό, τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά και δεν τρώει πολύ ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, μήλα ή μπανάνες. Ο χυμός αχλαδιού και οι καρποί δημητριακών βοηθούν αρκετά στη δυσκοιλιότητα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πώς νιώθει: το μωρό φτύνει ακόμα πιο συχνά και γκρινιάζει όταν ξαπλώνει ή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν ένα κάψιμο στο στήθος και ψηλά στην κοιλιά που τους ξυπνά τη νύχτα.

Τι συμβαίνει: ο μυς που συνήθως κλείνει τον οισοφάγο δεν κλείνει κατάλληλα, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να επιστρέφουν προς τα πάνω. Τα περισσότερα μωρά το ξεπερνούν μετά τους 6 μήνες αλλά αν διαρκεί περισσότερο ίσως χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: είναι πολλά τα παιδιά που λαμβάνουν φάρμακα λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ηλικίες 4 και κάτω. Η παχυσαρκία είναι ένας λόγος που συμβαίνει ενώ κάποιες τροφές κατατάσσονται στις πιο ‘επικίνδυνες’: πρόχειρο παχυντικό φαγητό, καυτερά, φρούτα με πολλά οξέα (όπως το πορτοκάλι), σοκολάτα, καφεΐνη και φυσικά οι τεράστιες ποσότητες, ειδικά πριν την ώρα του ύπνου.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πώς νιώθει: εκτός από γενικό κοιλιακό πόνο, το παιδί είναι φουσκωμένο και έχει αέρια. Μπορεί να έχει διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει: είναι πιο συνηθισμένο στους εφήβους αλλά συμβαίνει και στα παιδιά, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Έχουν πολύ ευαίσθητο έντερο που ανταποκρίνεται με σπασμούς σε κάποιες τροφές και στο άγχος.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: η διατροφή με περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη ή ζάχαρη βοηθά στη διάρροια. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό άγχος.

Έλκος

Πώς νιώθει: το παιδί έχει έναν πόνο που πηγαινοέρχεται, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και όταν το στομάχι είναι άδειο. Μπορεί να κάνει εμετό και να έχει κακά με αίμα.

Τι συμβαίνει: το έλκος προκαλείται συνήθως από βακτήρια και μεταφέρεται με το φαγητό και το νερό. Η υπερβολική χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε έλκος αλλά μιλάμε για περιπτώσεις παιδιών που ταλαιπωρούνται από χρόνια αρθρίτιδα και αθλητικούς τραυματισμούς.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: ο γιατρός θα σας προτείνει τα κατάλληλα φάρμακα που εξουδετερώνουν τα οξέα.

Σε κάθε περίπτωση, οι φυσικές μέθοδοι που καταπραΰνουν τον πόνο είναι: το ζεστό μπάνιο, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το φυτικό τσάι, η ξεκούραση και οι διάφορες δραστηριότητες που αποσπούν το παιδί από τον πόνο.