Με αφορμή τις ασκήσεις της γιόγκα μπορείτε να δημιουργήσετε κινητικές ιστορίες και εκφραστικούς αυτοσχεδιασμούς. Αφήστε το παιδί σας να σας προτείνει τις θέσεις. Ενθαρρύνετέ το να επιλέγει, να ονειρεύεται, να δοκιμάζει, να εκφράζεται, να καθοδηγεί. Με οδηγό τη διασκέδαση, ενισχύονται το ενδιαφέρον, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή του. Αφιερώστε λίγο χρόνο να μοιραστείτε τις μοναδικές αυτές στιγμές χαράς και ηρεμίας που μπορεί να σας προσφέρει η γιόγκα.

Έναρξη αυτής της ιδιαίτερης ώρας

 

 

Βρείτε έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα αρχίζει το μάθημά σας κάθε φορά, αυτό δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και τα βοηθά να εισαχθούν σε έναν ξεχωριστό κόσμο, αυτόν της γιόγκα.

Μπορείτε για αρχή να καθίσετε ακουμπώντας τις πλάτες σας, χωρίς όμως να ρίχνετε το βάρος του σώματός σας στο παιδί. Μακρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη και κρατήστε το στήθος ψηλά. Νιώστε για λίγο το ζευγάρι σας κι έπειτα κάντε μερικές βαθιές αναπνοές, τόσο βαθιές ώστε να νιώθει τις αναπνοές ο ένας του άλλου. Τα χέρια σας μπορούν να ενώνονται στο στήθος ή να είναι πάνω στην κοιλιά σας.

Φανταστείτε ότι η κοιλιά σας φουσκώνει τρομερά όπως όταν φουσκώνετε ένα μπαλόνι. Πείτε και τι χρώμα έχει αυτό το φανταστικό μπαλόνι σας. Εισπνεύστε βαθιά φουσκώνοντας την κοιλιά. Κατά την εκπνοή βγάλτε ήχους, όπως μακρόσυρτα «φου» ή «χα». Οι ήχοι ξετρελαίνουν τα παιδιά! Ολοκληρώστε την άσκηση κουνώντας τις πλάτες σας, σαν να μιλάτε με αυτές.

Tip: Αν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει «εισπνέω βαθιά», φτιάξτε έναν κύκλο με τα χέρια σας και πείτε του να φυσήξει μέσα στον κύκλο. Με παιχνίδια όπως μυρίζω ένα λουλούδι, γίνομαι μια μέλισσα, το παιδί αποκτά μια φιλική σχέση με την αναπνοή, εφόδιο μιας ζωής!

Βουνό ή Κάτω Σκύλος

Η πρακτική για τον γονιό συνεχίζεται με αυτήν την παιχνιδιάρικη θέση. Ελάτε στο πάτωμα, στα τέσσερα, και σπρώχνοντας τα χέρια στο έδαφος ανασηκώστε τη λεκάνη σας πίσω και πάνω. Κρατήστε ώμους ευρείς, μακριά απ’ τα αφτιά και αφήστε το κεφάλι ελεύθερο στην έλξη της βαρύτητας. Μεταφορές βάρους: εισπνέοντας σηκώστε λεκάνη και φτέρνες ψηλά σφίγγοντας μηρούς, εκπνέοντας πιέστε τη μία φτέρνα στο πάτωμα με τεντωμένο γόνατο, λυγίζοντας το άλλο. Με τα χέρια διώχνετε το βάρος από τους ώμους προς τις φτέρνες. Επαναλάβετε εναλλάξ. Το παιδί μπορεί ελεύθερα να κάνει ό,τι θέλει. Με τη δική του φαντασία μεταμορφώνεται σε ζώο ή φυτό, περνάει κάτω από το τούνελ ή βρίσκει μια γλυκιά κρυψώνα μέσα σε αυτό. Οι ασκήσεις παίρνουν άλλη ονομασία και άλλη διάσταση με οδηγό τη διασκέδαση.

Επενδύστε τες με ήχους.

Ακατάλληλη για όσους πάσχουν από φλεγμονή καρπών, γλαύκωμα, αποκόλληση, υπέρταση.

Κόμπρα ή Σφίγγα (λιγότερο απαιτητική παραλλαγή)

Ξαπλώστε μπρούμυτα με πόδια παράλληλα να μακραίνουν προς πίσω τοίχο. Βάλτε αγκώνες κάτω από ώμους με πήχεις παράλληλους και γειώστε τον κόκκυγα. Αισθανθείτε την πίεση των χεριών στη γη και τους ώμους πίσω και κάτω, σηκώνοντας το στήθος ψηλά. Αυτή είναι η θέση της Σφίγγας. Οταν και αν νιώσετε έτοιμοι ωθήστε τα χέρια στο έδαφος, σηκώνοντας αγκώνες χωρίς να τους τεντώσετε. Νιώστε το στήθος να σηκώνεται πιο πολύ στη θέση της Κόμπρας. Στα παιδιά δεν δίνετε καμία οδηγία. Πλήρης ελευθερία έκφρασης και κίνησης με παιχνιδιάρικη διάθεση. Αφήστε το να πειραματιστεί! Αν τελικά συναντηθείτε στη θέση της Κόμπρας, μπορείτε να διασκεδάσετε με μια αναπνοή με τον μακρόσυρτο ήχο «σςςς» στην εκπνοή.

Αντενδείξεις: δισκοπάθεια, δισκοκήλη, οσφυαλγία, σπονδυλόλυση.

Τσιμπίδα ή υπόκλιση στον αγαπημένο σας

Καθίστε στο έδαφος τεντώνοντας τα πόδια. Σφίξτε τετρακέφαλους μυς στο πάνω μέρος των μηρών. Ενεργοποιήστε την κοιλιά και μακρύνετε τη σπονδυλική στήλη. Αρχικά τα χέρια μπορούν να σπρώχνουν το πάτωμα δίπλα στη λεκάνη. Χωρίς να καμπουριάζετε καθόλου, με το στήθος ψηλά, μπορείτε να δοκιμάσετε την κάμψη εμπρός. Εάν είναι άνετο, προχωράτε. Διαφορετικά, μένετε εκεί που είναι ευχάριστο αναπνέοντας από το διάφραγμα και πάνω. Το παιδί ελεύθερο αισθάνεται, εκφράζεται, ανακαλύπτει, βιώνει, δημιουργεί. Η σωματική επαφή, η βλεμματική επαφή και τα χαμόγελα μαρτυρούν ότι δεν λείπει τίποτα, ότι οι καρδιές σας χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό, ότι είστε συνδεδεμένοι. Η γιόγκα είναι καταπληκτική στο να καλλιεργεί συνειδητότητα. Ξαφνικά, για εκείνη την ώρα, δεν έχει σημασία αν έχετε χιλιάδες δουλειές. Η γιόγκα σάς επιτρέπει να βιώνετε τη στιγμή μαζί με το παιδί σας. Το παιδί καλλιεργεί με τη σειρά του την αυτογνωσία που το βοηθά να μεγαλώνει συνειδητά, συνειδητοποιώντας τι το κάνει να νιώθει καλά ή άσχημα, μαθαίνοντας από την εμπειρία του να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής.

Οκλαδόν με χέρια προς τον ουρανό

Καθίστε άνετα με ευρύ το στήθος και ευθυτενή κορμό. Ενώστε τις παλάμες μπροστά στην καρδιά. Εισπνέοντας, σηκώστε τα χέρια ψηλά και ανοίξτε τα. Οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι ανάλογες με τις ιστορίες που θα δημιουργήσετε. Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε δέντρα ή λουλούδια και με το φύσημα του αέρα να λικνιστείτε δεξιά και αριστερά, να φανταστείτε τη θάλασσα και να κολυμπήσετε με τα χέρια σας, να ταξιδέψετε στο Διάστημα και να επισκεφθείτε τους γιόγκις των πλανητών. Οταν αφιερώνετε λίγο χρόνο στη φροντίδα και στην αγάπη του εαυτού σας, δημιουργείτε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά σας να βλέπουν τον εαυτό τους και τους άλλους με το ίδιο φως.

Ήρεμος χρόνος

Στο τέλος κάθε μαθήματος χρειάζεται να αφιερώνετε μερικές στιγμές ησυχίας. Καθιστά ή ξαπλωτά. Ισως να είναι το δυσκολότερο κομμάτι για τα παιδιά. Για τα μικρότερα παιδιά βρείτε αφορμές ώστε να σκεφτούν μικρές ιστορίες, συνάντηση με αγαπημένο πρόσωπο ή ζώο, να κάνουν αναπόληση της ημέρας. Πάντα ολοκληρώνουμε με χαμόγελα και αγκαλιές, ευχαριστώντας το ζευγαράκι μας.

Καμία συμβουλή δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί σε κάθε παιδί ή κατάσταση, αλλά αν θυμάστε να αναπνέετε, δίνοντας χρόνο για να τιμήσετε τον εαυτό σας, καλλιεργώντας ενσυναίσθηση και επίγνωση, θα βρείτε το μονοπάτι της καθημερινότητας να είναι λιγότερο βραχώδες και με πολύ καλύτερη θέα. Τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να αγαπούν το σώμα τους και να τρέφουν το μυαλό τους. Τα παιδιά πρέπει να μας δουν να κάνουμε γιόγκα!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου, Hatha Yoga / Yoga Alliance International (500 hours), Birthlight Perinatal Yoga Teacher