Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από πολλά συναισθήματα: Ενθουσιασμός, άγχος, εξάντληση, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην καθημερινότητά σας κατά την αναμονή της έλευσης του μωρού. Ανάμεσά τους και η αγωνία, για το πώς θα μοιάζει, για το αν θα είναι υγιές, για το πώς επηρεάζει η κάθε επιλογή σας την ανάπτυξή του. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής μας έχει δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία τόσο πολλών μύθων που επιδιώκουν να μας προσφέρουν τις απαντήσεις που ψάχνουμε – και συχνά καταλήγουν να μας δημιουργούν ακόμη περισσότερες φοβίες.

Η αλήθεια πίσω από δέκα μύθους για την εγκυμοσύνη

«Πρέπει να τρως για δύο»

Στην πραγματικότητα έχετε ανάγκη από μόλις 200 θερμίδες παραπάνω σε σχέση με μια μέση διατροφή μιας υγιούς ενήλικης γυναίκας. Αν η αρχή της κύησης σας βρήκε με υψηλό σωματικό βάρος, ίσως δεν χρειάζεστε ούτε και αυτές.

«Ένα ποτήρι κρασί δεν κάνει κακό»

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ποια ποσότητα αλκοόλ είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης. Άλλωστε, κατά πάσα πιθανότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το καλύτερο είναι να αποφύγετε πλήρως την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον μέχρι τη γέννηση του μωρού – ή τον απογαλακτισμό του, σε περίπτωση που θηλάσετε.

«Φαίνεται από το σχήμα της κοιλιάς ότι θα κάνεις αγόρι»

Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στο μέγεθος, το ύψος ή το σχήμα της κοιλιάς σας και το φύλο του μωρού. Η μόνη μέθοδος που θα σας αποκαλύψει τι χρώμα να βάψετε το βρεφικό δωμάτιο, είναι το υπερηχογράφημα.

«Αν τρως πολύ σπανάκι, θα αρέσει και στο μωρό»

Για κάποιον άγνωστο λόγο, έχει διαδοθεί η πεποίθηση ότι οι διατροφικές επιλογές της εγκύου διαμορφώνουν τη γευστική παλέτα του μωρού. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που κάνει η διατροφή σας είναι ότι εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, θέτοντας τις βάσεις για ένα υγιές μωράκι. Δεν είναι και λίγο, έτσι δεν είναι;

«Δεν κάνει να πίνεις καφέ!»

Να και κάτι ευχάριστο! Αν και η υπερκατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα για αποβολή, μπορείτε να καταναλώνετε μια συντηρητική ποσότητα από το αγαπημένο σας ρόφημα χωρίς να βλάψετε το μωρό σας.

«Πρέπει να διώξεις τη γάτα από το σπίτι!»

Ευτυχώς, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για τη συνύπαρξη με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Το τοξόπλασμα, ο κίνδυνος για τον οποίο σας προειδοποιούν, δεν μεταδίδεται από την ίδια τη γάτα, αλλά από το βρώμικο αμμοδοχείο της – το οποίο μπορεί να αναλάβει να αδειάζει κάποιος άλλος για αυτούς τους εννιά μήνες. Ακόμη, όμως, και αν το κάνετε η ίδια, δεν αναλαμβάνετε κάποιο μεγάλο ρίσκο. Ωστόσο, αν έχετε δικό σας κήπο με λαχανικά, θα πρέπει να φοράτε πάντα γάντια κατά τη φροντίδα τους, αλλά και να τα πλένετε σχολαστικά πριν τα φάτε – τα βρώμικα λαχανικά, στα οποία μπορεί να βρει κανείς τις απεκκρίσεις μιας αδέσποτης γατούλας, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης αυτής της τοξίνης.

«Οι έγκυοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο»

Μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα. Η πίεση της καμπίνας δεν πρόκειται να σας κάνει να γεννήσετε πρόωρα, όπως πιστεύουν αρκετοί. Ωστόσο, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, για αυτό φροντίστε να φοράτε ένα καλσόν ή κολάν που να προσφέρει υποστήριξη στα πόδια σας. Κάθε μία ώρα, αφήστε τη θέση σας και περπατήστε λίγο στον διάδρομο.

«Αν κάνετε σεξ μπορεί να χτυπήσετε το μωρό»

Το μωρό σας βρίσκεται μέσα σε άφθονο αμνιακό υγρό. Γύρω από τον αμνιακό σάκο, υπάρχει η μήτρα, ένας μυς με παχιά τοιχώματα – η βάση της, μάλιστα, είναι ακόμη πιο μεγάλη. Οι επαφές με τον σύντροφό σας δεν πρόκειται να το ενοχλήσουν ούτε λίγο.

«Βάφεις τα μαλλιά σου; Κάνει κακό!»

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι βαφές μαλλιών βλάπτουν το έμβρυο. Παράλληλα, πολύ συχνά κάνουν καλό στην ψυχολογία της μαμάς – και μας αρέσουν τα πράγματα που κάνουν καλό στην ψυχολογία της μαμάς.

«Μπορείς να επιταχύνεις τον τοκετό τρώγοντας κάτι πικάντικο»

Δυστυχώς, μόνο το ίδιο το μωρό ή τα φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί για αυτό το σκοπό μπορούν να κρίνουν τη στιγμή του τοκετού. Πάντως μια μερίδα ινδικό δεν πρόκειται να σας κάνει κακό, επομένως δεν σας εμποδίζει κανείς από το να το δοκιμάσετε.