Τι κοινό έχουν η Τζένιφερ Άνιστον, η Χάλι Μπέρι, η Σκάρλετ Τζοχάνσον και η Ρις Γουίδερσπουν; Εκτός από το ότι είναι όλες τους ταλαντούχες ηθοποιοί και καλλίγραμμες, ακολουθούν την ίδια δίαιτα.

Η Τζένιφερ Άνιστον αποκάλυψε πρόσφατα τη δίαιτα στην οποία οφείλει το καλλίγραμμο κορμί της και από ό,τι φαίνεται δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η 50χρονη ηθοποιός δήλωσε φαν της διαλειμματικής νηστείας, η οποία δεν έχει να κάνει με το πόσο ή το τι τρώτε, αλλά με το πότε. Το αγαπημένο «φιλαράκι» εξήγησε ότι συγκεκριμένα ακολουθεί τη δίαιτα 16:8, μια υποκατηγορία δηλαδή της δημοφιλούς διαλειμματικής νηστείας.

Η δίαιτα 16:8 περιορίζει την πρόσληψη οποιασδήποτε τροφής σε μία μόνο συγκεκριμένη περίοδο 8 ωρών καθημερινά, για παράδειγμα 12.00-20.00.

 

 

«Ακολουθώ τη διαλειμματική νηστεία 16:8, επομένως δεν τρώω μόλις ξυπνήσω. Ευτυχώς οι ώρες που κοιμάμαι προσμετρούνται στις 16 ώρες που δεν πρέπει να τρώω. Έτσι, απλά πρέπει να περιμένω να πάει 10 το πρωί για να φάω το πρωινό μου», έχει δηλώσει σχετικά η Τζένιφερ Άνιστον.

Διαλειμματική νηστεία

Είναι αποτελεσματική;

 

Oι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική αδυνατίσματος. Ωστόσο, η απώλεια κιλών πιθανότατα οφείλεται στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης τροφής συνολικά στην εβδομάδα, παρά ως αποτέλεσμα των περιόδων νηστείας.

Στην πιο πρόσφατη σχετική συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συγκρίθηκαν οι δίαιτες διαλειμματικής νηστείας με κλασικές υποθερμιδικές δίαιτες ως προς την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Οι ερευνητές δε διαπίστωσαν ιδιαίτερες διαφορές στην απώλεια κιλών μεταξύ των δύο τύπων δίαιτας.

Άλλη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που πραγματοποίησε την ίδια σύγκριση σε δίαιτες διάρκειας άνω των έξι μηνών, υποστήριξε ότι ενώ η διαλειμματική νηστεία φάνηκε αποτελεσματική για την απώλεια κιλών, δεν ήταν καλύτερη από τις υποθερμιδικές δίαιτες.

Είναι ασφαλής;

 

Η γρήγορη απώλεια κιλών που εξασφαλίζει η διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα απώλειας νερού και γλυκογόνου και όχι λίπους. Παράλληλα, είναι μάλλον απίθανο να είναι βιώσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Επίσης, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση, κακή διάθεση και κόπωση εξαιτίας της ανεπαρκούς κατανάλωσης τροφών.

Τι πρέπει να προσέξετε

 

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία προκειμένου να χάσετε βάρος, φροντίστε να καλύπτετε όλες τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες και ότι σας παρέχει επαρκή ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητάς σας. Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι ζητώντας τη συμβουλής ενός διαπιστευμένου διατροφολόγου.