Αυτοί οι φόβοι δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας. Υποδηλώνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Θα βοηθήσει πολύ το ίδιο το άτομο να βλέπει τα πράγματα πιο ρεαλιστιά και με περισσότερη λογική. Διαφορετικά η κατάληξη θα είναι οι σχέσεις του θα επηρεάζονται αρνητικά.

 

Θα σε αφήσει για κάποιον καλύτερο

Δεν υπάρχει άτομο καλύτερο από εσένα για το ταίρι σου. Με αυτήν τη σκέψη πρέπει να πορεύεσαι, αλλιώς θα δυστυχήσεις. Και για να το πετύχεις αυτό και να αποβάλεις αυτόν τον φόβο από το μυαλό σου θα πρέπει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Ειλικρινά, δεν μπορείς να μπεις σε μία σχέση στην οποία νιώθεις θα κατωτερότητα.

Φοβάσαι ότι θα μείνεις πίσω

Το ίντερνετ και η προβολή της ζωής μας στα σόσιαλ, μας έχει κάνει να θέλουμε να συγχρονιζόμαστε με τα κοινά. Βλέπουμε κάποιον να ποστάρει στο ίνσταγκραμ φωτογραφία από το ΚΠΣΙΝ, καταλήγουμε όλοι να αποθανατίζουμε τις μούρες μας με φόντο το δημοφιλές ίδρυμα.

Η σκέψη αυτή μπαίνει εμπόδιο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Φοβόμαστε ότι αν δεσμευτούμε με κάποιον ότι αφενός δε θα μπορούμε να είμαστε τόσο ενεργοί όσο οι singles, όσον αφορά τα κοινά, και αφετέρου σκεφτόμαστε τι θα συμβεί αν βρεθεί κάποιος άλλος στον δρόμο μας, κάποιος που μας αρέσει περισσότερο.

Φοβάσαι ότι θα μοιάζει με τον/ην πρώην

Είναι λογικό μετά από μία σχέση που μας πλήγωσε να ανησυχούμε τι θα συμβεί με την επόμενη. Αυτό όμως το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα στους ανθρώπους που δεν έχουν ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση τους· σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν με τον πρώην.

Φοβάσαι ότι η σχέση θα τελειώσει

Ακούς διαρκώς ότι οι σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης, από φίλους σου φράσεις όπως «έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα χωρίζαμε» ή «και τι θα κάναμε; Θα παντρευόμασταν;» και όπως είναι φυσικό, δε θέλεις να επενδύσεις τον χρόνο σου σε κάτι που μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι τα πάντα στη ζωή έχουν ρίσκο, ακόμα και η αγάπη.

Φοβάσαι ότι θα πληγωθείς

Πολλοί άνθρωποι φοβόμαστε ότι αν ερωτευτούμε θα χάσουμε κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και κριτικής σκέψης, ότι θα δικαιολογούμε έναν άνθρωπο που δεν κάνει για εμάς. Ουσιαστικά έχουμε δίκιο, γιατί αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν αξίζει να ανοιχτούμε χάριν της αληθινής αγάπης.

Πιστεύεις ότι θα πεθάνεις σε ένα διαμέρισμα με τις γάτες σου

Ο φόβος σου ότι θα μείνεις μόνος σε κρατάει πίσω. Βλέπεις παντού αποτυχημένες σχέσεις και σκέφτεσαι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσένα. Ένα ραντεβού δεν πάει καλά και κατηγορείς τον εαυτό σου. Γενικά, ίσως κρατάς αρνητική στάση στην προοπτική της αγάπης. Με αυτό το σκεπτικό, κανένα ραντεβού δε θα κυλήσει όπως θα ήθελες.

Φοβάσαι ότι θα ερωτευτείς

Όπως μπορεί ο φόβος του χωρισμού να σε κρατήσει πίσω, έτσι μπορεί και ο φόβος του έρωτα. Πακέτο με την αγάπη έρχονται οι ευθύνες. Γίνεσαι ευάλωτος. Μία σοβαρή σχέση μπορεί να οδηγήσει σε γάμο και παιδιά. Όλα αυτά είναι λογικό να σε τρομοκρατήσουν, αλλά καλό είναι να μην αφήνεις αυτόν τον φόβο να μπαίνει εμπόδιο στην ευτυχία σου.