Αγαπάμε τα παιδιά μας και για αυτό κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους προσφέρουμε μόνο τα καλύτερα στην ζωή τους, γεγονός που ισχύει και για την εκπαίδευσή. Σχολείο, φροντιστήριο, ιδιαίτερα μαθήματα και παραπάνω εργασίες, όλα γίνονται με γνώμονα το δικό τους καλό και την εξέλιξή τους. Πρέπει όμως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού περισσότερο δεν σημαίνει απαραιτήτως καλύτερα, καθώς ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας ενδέχεται να μπερδέψει το παιδί, με αποτέλεσμα να αισθανθεί πιεσμένο και αβοήθητο.

Το ίδιο ισχύει όμως και για τις δικές μας προσδοκίες, που μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην πορεία τους, αφού μπορεί να τους δημιουργήσουν πίεση που δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν, εσωτερικό άγχος όπως και ανασφάλεια για όλα όσα επιλέγουν να κάνουν. Για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να διαβάζει έξυπνα και μεθοδικά, δίχως γκρίνια και πίεση.

Τρικ για τα μαθηματικά και την ανάγνωση

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται κάθε διαδικασία βήμα προς βήμα, αναλυτικά και κριτικά. Παίξτε ή και διαβάστε μαζί, παροτρύνοντάς το να αφήσει την φαντασία του ελεύθερη, να σκεφθεί διεξοδικά τι μπορεί να συμβεί μετά ή πως μπορεί να επιλύσει ένα πρόβλημα. Αυτές οι στιγμές παιχνιδιού είναι η ιδανική ευκαιρία για να ενισχύσετε με παραδείγματα τις έννοιες που μαθαίνει στο σχολείο για να τις κατανοήσει καλύτερα. Αν παραδείγματος χάριν μαθαίνει τις μετρήσεις, παροτρύνετέ το να σας βοηθήσει στον κήπο, μετρώντας αποστάσεις για τα λουλούδια σας.

Διάβασμα και τεστ  

Στις δύσκολες ώρες του διαβάσματος στο σπίτι όπως και κατά την περίοδο διαγωνισμάτων ή τεστ, είναι καλό να αποφύγετε την γκρίνια και την συνεχή πίεση για διάβασμα, μιας και αυτό μπορεί να το αγχώσει ή να το εκνευρίσει παραπάνω. Στο μεταξύ, μην απαιτήσετε από αυτό τους καλύτερους βαθμούς αλλά αντίθετα συμφωνήστε σε μερικούς βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως και στο χρόνο που καλείται να τους ολοκληρώσει. Μην ξεχάσετε την επιβράβευση ή τις συνέπειες. Συμφωνήστε στο χρόνο που θα αφιερώνει σε κάθε μάθημα και χρησιμοποιείστε ένα ξυπνητήρι, που θα το ειδοποιεί ότι πέρασε ο χρόνος, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να αυξήσει την παραγωγικότητά του.

Μην επιβάλλεστε

Όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αν δεν σταματήσετε την εμμονή με τους τέλειους βαθμούς. Είναι αναγκαίο να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι εκείνο είναι υπεύθυνο για το διάβασμά του και ότι θα πρέπει να φροντίζει για αυτό, δίχως να αγχώνεται για το αποτέλεσμα αφού αρκούν οι προσπάθειές του. Μην επιβάλλεστε όσο διαβάζει, καθώς θέλετε να του επιτρέψετε να ανεξαρτητοποιηθεί, ώστε να πιστεύει στον εαυτό του και να διαχειρίζεται μόνο του το διάβασμά του. Εσείς λειτουργείτε έτσι υποστηρικτικά, καθώς μπορεί να έρθει σε εσάς για μια ερώτηση ή απορία ενώ εκείνο μαθαίνει μέρα με την μέρα να εμπιστεύεται και περισσότερο τις δυνάμεις του.