Ο κύριος παράγοντας σε μια κατάσταση φίλων που περνάνε σεξουαλικά τον χρόνο τους μεταξύ τους είναι είναι ότι και οι δύο είναι ελεύθεροι. Υπάρχει μία σωστή επικοινωνία μεταξύ τους, κάνουν καλό σεξ αλλά μέχρι εκεί.

Οφέλη

Δε δεσμεύεσαι με αποτέλεσμα να πρέπει να δίνεις συνέχεια σε κάποιον λογαριασμό ως προς το τι κάνεις, πού είσαι και με ποιον. Το θέμα στην όλη αλληλεπίδραση είναι ότι είναι σα να έχετε σχέση χωρίς ωστόσο να έχετε όντως. Δηλαδή έχετε κάποια θετικά μίας μονογαμικής σχέσης, όπως η καλοπέραση, η επικοινωνία και το σταθερό και καλό σεξ.

Έχετε ένα άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για θέματα που θα ήταν «taboo» να τα συζητήσετε σε περίπτωση που είχατε ήδη σχέση κλπ. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τόσο ιδανικά και τέλεια ούτε σε αυτήν εδώ την περιπτωση.

Αρνητικά

Μπορεί να δεθείτε συναισθηματικά όσο περνάει ο καιρός και να θέλετε να βλέπετε το άλλο άτομο ακόμη πιο συχνά, πράγμα που δε θα γίνεται. Θα αρχίσετε επίσης να έχετε κάποια σημάδια κτητικότητας ίσως τα οποία θα σας κάνουν να ζηλεύετε ενώ κανονικά δε θα έπρεπε εφόσον είστε απλά «φίλοι».

Θα ξέρεις ότι βγαίνει και με άλλες με αποτέλεσμα η σεξουαλική-σωματική του υγεία να είναι υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση που δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό και δεν εξετάζεται. Καλό θα είναι τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι να παίρνετε προφυλάξεις και να κάνετε εξετάσεις και οι δύο.

Μπορεί ο ίδιος να δεθεί συναισθηματικά μαζί σου και εσύ να μη θέλεις κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Συνεπώς το να έχεις μια τέτοιου είδους αλληλεπίδραση να μεν είναι ωραία αλλά έχει και πολλά αρνητικά τα οποία μπερδεύουν την όλη κατάσταση.

Καλό θα είναι να δίνεις περισσότερη βάση στο να κάνεις και εσύ και αυτός ξεκάθαρο εξ’ αρχής το τι θέλετε ο ένας από τον άλλον. Διαφορετικά θα καταλήξει κάποιος να ερωτευτεί τον άλλον και μετά να πληγώνεται συναισθηματικά.